Interview
28. dec. 2017 | 11:02

Video: ”Vi blev skuffet over Dogme-bølgen”

Foto | Lasse Cordsen
På sit besøg i Danmark kom Cristian Mungiu forbi Ekkos kontor på Christianshavn, hvor han stillede op til et video-interview om forskellige aspekter af filmbranchen.

Rumænske Cristian Mungiu fortæller i et eksklusivt video-interview med Ekko om sin filmfilosofi samt sit syn på Dogme-bevægelsen og Lars von Trier.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

I november kom den rumænske instruktør Cristian Mungiu på opfordring fra Ekko på besøg i København, som bød på en masterclass i Cinemateket.

Veloplagt fortalte den 49-årige instruktør om sit syn på filmkunsten og gav indblik i sin nyeste Prøven og Guldpalmevinderen 4 måneder, 3 uger og 2 dage.

Dagen efter aflagde Cristian Mungiu et visit på Ekkos kontor på Christianshavn, hvor vi lavede et video-interview.

Her fortæller han om sine æstetiske principper og om meningen med de meget lange indstillinger i sine film, men også om Dogme-bevægelsen, Lars von Trier og den højaktuelle debat om sexchikane i filmbranchen.

”Dogme var ret tæt på det, vi samtidig forsøgte at gøre i rumænsk film. Vi tog nogle af tingene, der hørte til Dogme, men vi tilpassede dem til vores egen stil,” siger Cristian Mungiu om den rumænske filmbølge, der er blevet kaldt ”minimalisme”.

”Det er bevidst afvisning af effekter i film. Vi ønskede ikke at bruge musik, slowmotion, spøjse vinkler, klipning og special effects til at give historien mere kraft. Det er som at arbejde med dine bare hænder.”

Han mener, at principper er bedre end regler, for principper er mere generelle. Han noterer sig også, at Dogme-bølgen hurtigt fladede ud.

”For at være ærlig blev vi skuffet over, at de mistede tålmodigheden med Dogme ret hurtigt. Nogle af Dogme-folkene bevægede sig pludselig over i den komplet anden ekstrem og skabte film med meget spektakulære effekter. Ud fra dette perspektiv er vi langt mere konsekvente.”

Se hele interviewet herover.

Siden Guldpalme-triumfen i 2007 har Ekko holdt en tæt forbindelse til Cristian Mungiu. Vi har besøgt ham i Bukarest og deltaget i hans filmfestival Les Films de Cannes a Bucarest, ligesom han har skrevet flere artikler i Ekko.

Mungiu regnes i dag for at være en af Europas førende auteurs og er kendt for sin nøgterne ærlighed og lakoniske humor. Det sidste fik publikum i Cinemateket et eksempel på.

”Hvornår laver du en optimistisk film?” spurgte en af de adskillige dansk bosiddende rumænere, der var mødt op for at høre landsmanden.

”Det gør jeg, når du flytter tilbage,” svarede instruktøren uden at fortrække en mine og modtog klapsalver fra den fyldte sal.

Kommentarer

Cristian Mungiu

Født 1968 i Iasi, Rumænien.

Arbejdede som lærer og journalist, inden han blev filminstruktør.

Debuterede i 2002 i Director’s Fornight på Cannes-festivalen med sin første spillefilm Occident.

Vandt Guldpalmen i 2007 for 4 måneder, 3 uger og 2 dage.

Beyond the Hills vandt instruktørprisen i Cannes 2012.

Var i 2016 i hovedkonkurrencen for tredje gang med Prøven, der vandt instruktørprisen.

Film

Prøven
2016

Beyond the Hills
2012

Den gyldne tid
2009

4 måneder, 3 uger og 2 dage
2007

Occident
2002

© Filmmagasinet Ekko