Nyhed
08. nov. 2017 | 11:55

Europæisk mesterinstruktør til Danmark

Foto | Dan Beleiu
Cristian Mungiu er siden debuten i 2002 blevet en af Europas førende instruktører, som især holder en lup over problemer i hans hjemland Rumænien.

Filmmagasinet Ekko har inviteret den rumænske Guldpalmevinder Cristian Mungiu til København, hvor han i næste uge vil holde masterclass og diskutere sine hovedværker.

Af Nicki Bruun

”En professor sagde til mig: ’Det er da en skam, at de glemte at ringe til dig. Men helt ærligt, det er ikke noget stort tab for filmkunsten.’”

I et essay i Ekko #48 fortæller Cristian Mungiu om fejlen, der gjorde, at han i første omgang ikke kom ind på filmskolen i Rumænien.

Det var i de fantastiske, men også turbulente år efter kommunismen og diktatoren Nicolae Ceaușescus fald i 1989.

Men trods udfordringerne gik det særdeles godt for den rumænske instruktør. I 2007 vandt han sensationelt Guldpalmen på Cannes-festivalen for 4 måneder, 3 uger og 2 dage, der gennem en ung kvindes illegale abort tager et opgør med landets kommunistiske fortid.

Efterfølgende har Mungiu på samme festival vundet priser for bedste manuskript og instruktør for henholdsvis Beyond the Hills og Prøven.

Det er altså ingen hr. Hvem-som-helst, der gæster København i næste uge. Men Mungiu har samtidig holdt fødderne på jorden, og skrev så sent som sidste år endnu i essay i Ekko #72, hvor han beskriver betydningen af sine sejre i Cannes.

”Den ydmyge konge af Cannes,” har Ekkos chefredaktør Claus Christensen kaldt instruktøren, der sparkede gang i den rumænske nybølge med lige dele indignation og sort humor.

Filmisk metode
49-årige Cristian Mungiu besøger den danske hovedstad efter invitation fra Ekko.

Instruktøren holder en masterclass den 14. november i Cinemateket, hvor han snakker med Claus Christensen om sin filmiske metode og blik på undertrykkelsens anatomi.

Derefter er der mulighed for at se instruktørens nyeste mesterværk, Prøven, som handler om korruptionens fangarme i Rumænien. Ved den visning vil Mungiu selv introducere filmen.

Køb billet til masterclass.

Dagen efter deltager Mungiu i endnu et arrangement, hvor han diskuterer tilstanden i hjemlandet, som han har beskæftiget sig med i alle sine film.

Aftenen afrundes med en visning af gennembrudsfilmen 4 måneder, 3 uger og 2 dage. Billetter til samtlige arrangementer og forestillinger kan bestilles her.

Syleskarp satire
Cristian Mungiu arbejdede i nogle år som journalist og lærer, inden han blev den førende instruktør i 00’ernes rumænske nybølge. Med sit politiske blik på humanistisk slagkraftige historier er han dog ikke bare Rumæniens, men en af Europas bedste instruktører.

Mellem den 7. og 30. november bliver instruktørens fire spillefilm vist i Cinemateket.

Beyond the Hills, om to kvinder på et ortodokst konvent i Rumænien, bliver vist 16. november som optakt til arrangementet ”Tro i Rumænien”, hvor radiovært Anders Laugesen fra P1-programmet Mennesker og tro vil give sit perspektiv.

Der bliver også mulighed for at se instruktørens sorte komedie af en debutfilm, West, der som den engelske titel indikerer, handler om østeuropæeres hang til at rejse mod vest.

Endelig er der antologifilmen Den gyldne tid fra 2009, som Mungiu er en af fem instruktører af, men den eneste manuskriptforfatter på.

Filmen viser ligesom resten af instruktørens oeuvre et grumt billede af Rumænien. Men det er også utrolig morsomt, når landets kommunist-tid kommer under syleskarp satirisk behandling af den velskrivende filmskaber.

Trailer: Prøven

Kommentarer

Mungiu i København

Cristian Mungiu holder en masterclass om sine film.

Moderator er Ekkos chefredaktør Claus Christensen.

Det sker den 14. november kl. 19 i Cinemateket.

Køb billet her.

© Filmmagasinet Ekko