Nyhed
26. maj 2020 | 14:24

Ny stævning i Johan Schlüter-sag

Foto | Finn Årup Nielsen
Johan Schlüter var i fire årtier Nordens førende advokat for filmbranchen med eksklusiv adresse på Højbro Plads, men i 2015 startede hans fald fra tinderne.

En af de implicerede partnere i sagen om svindel i filmbranchen stævner kurator og rettighedsorganisation, fordi han er blevet erklæret personligt konkurs.

Af Nicki Bruun

”Danmarkshistoriens største advokatskandale” er sagen om Johan Schlüter blevet kaldt.

Advokaten blev i 2018 idømt fire års fængsel for sin rolle i svindel med omkring 100 millioner kroner af filmbranchens rettighedsmidler, som Schlüter administrerede gennem sit selskab Johan Schlüter Advokatfirma.

Hans partnere Susanne Fryland og Lars Halgreen blev idømt henholdsvis fem år og seks måneders ubetinget fængsel og ni måneders betinget. De appellerede og fik tidligere i år hver især nedsat deres dom til fire år og seks måneder for Fryland og seks måneder for Halgreen.

Men efterspillet i sagen er endnu ikke slut.

Lars Halgreen stævner både sagens kurator, Boris Frederiksen, og rettighedsorganisationen Producent Rettigheder Danmark, fordi han mener at være blevet erklæret personligt konkurs på et uberettiget grundlag, skriver Politiken.

Boris Frederiksen fra advokatfirmaet Poul Schmidt mener ligesom Producent Rettigheder Danmark, at Lars Halgreen sammen med Johan Schlüter og Susanne Fryland hæfter personligt for hele tabet. Men selv mener Halgreen, at der siden er kommet mindst 83,75 millioner kroner i indtægter tilbage til Producent Rettigheder Danmark, som bør fratrækkes hans gæld.

Lars Halgreens mindre straf end partnerne skyldes, at han ikke blev dømt for svindel med rettighedsmidler, men for forsøg på skyldnersvig og medvirken til at afgive et urigtigt regnskab.

”Livet er for kort”
Filmmagasinet Ekko har intenst dækket sagen omkring Johan Schlüter, der gav et eksklusivt interview i Ekko #70, da skandalen begyndte at rulle.

Siden fulgte en stor artikelserie på nettet op til retssagen, som vi undervejs også dækkede.

Advokaten blev kaldt ”Kongen af Copydan”, fordi han stod bag aftalen med copyright-betaling til filmbranchens producenter.

Men i 2015 blev han meldt til politiet for underslæb af Producentforeningen, og da han for små to år siden endelig fik sin dom, valgte han ikke at anke.

”Jeg har ikke kræfterne til det. Jeg kan ikke indgå i en ny, opslidende retssag. Livet er for kort,” sagde dengang 73-årige Schlüter, som med en betinget dom da også slap for at skulle sidde i fængsel.

Det vides endnu ikke, hvordan den nye sag mellem Lars Halgreen og kurator samt Producent Rettigheder Danmark kommer til at forløbe videre.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko