Nyhed
18. apr. 2023 | 09:18

Opfindsom kortfilm vinder Ekkos konkurrence

Foto | Kristoffer Svaneborg

En ung influencer (Linnea Olivia Belfrage) har efter lukningen af sin Instagram-konto taget en drastisk beslutning med en sindrig anordning, der skal tage livet af hende.

Det moderne menneskes afhængighed af sociale medier hudflettes i den sprælske On Hold, der som vinder af Ekkos konkurrence bliver vist i mange af landets biografer.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Det er en særlig kunst at skabe en ultrakort film, der på bare et par minutter fortæller en underholdende og tankevækkende historie.

Den kunst er lykkedes folkene bag den eksplosive On Hold. På fire minutter udfoldes en medrivende historie om en ung kvinde, som bliver udelukket fra Instagram og beslutter sig for at drage den værst tænkelige konsekvens.

Derfor har filmen vundet vores konkurrence Kort fortalt!

Vinderen bliver sammen med otte andre stærke kortfilm vist inden en spillefilm i en række af landets biografer den kommende tid.

Konkurrencen blev udskrevet sidste år, og det har – indrømmet – taget os noget tid at udpege den rette vinder, fordi der var uhyggeligt tæt løb.

Heldigvis vil en håndfuld af de film, som var i spil helt frem til målstregen, komme på Ekko Shortlist. Her vil de være i betragtning til Ekko Shortlist Awards, som finder sted fredag den 17. november.

On Hold er lavet på uddannelsen Potemkin i Aarhus. Her gik instruktør og manuskriptforfatter Jakob Krog sidste år på overbygningen, hvor man på et halvt år producerer tre kortfilm. Der er kort fra tanke til handling, og faktisk blev On Hold til undervejs i optagelserne.

”Det er vildt dejligt, at filmen kommer ud og får et liv i biografen. Det er den første konkurrence, jeg har sendt en film ind til,” fortæller en glad Jakob Krog, da Ekko ringer til ham med den gode nyhed.

”I starten vidste jeg ikke helt, hvad det skulle være for en film. Men jeg ville gerne lave noget uden meget dialog, så vi kunne blive udfordret på at fortælle visuelt,” fortsætter instruktøren.

”Den skulle være lidt mystisk, og så kom jeg til sidst på twistet mod slutningen af filmen. Det fandt jeg faktisk først ud af i efterarbejdet, hvor vi klippede. Fra idé til færdigt produkt tog filmen nok lidt over en måned.”

Besat af telefonen
On Holder en kommentar til det moderne menneskes afhængighed af sociale medier.

Linnea Olivia Belfrage spiller den unge kvinde, der er influencer, men katastrofalt er blevet udelukket fra Instagram.

Hun har på opfindsom og bizar vis fastspændt sig til en elektrisk stol og lavet en Storm P-agtig anordning, som skal tage hende af dage. En mand (Anders Valbro Højte) kommer dog til at forstyrre projektet og starter en sorthumoristisk dominoeffekt.

”Idéen var at sætte fokus på, hvordan folk er besat af deres telefon. Og med en analog telefon kunne vi sætte det i et lidt skægt perspektiv,” siger Jakob Krog.

Han har selv først for nylig overgivet sig og købt en smartphone, efter længe at have holdt fast i sin gamle tastatur-telefon.

”Jeg er nok lidt kritisk i forhold til, hvordan vi bruger alle de moderne hjælpemidler. Den teknologiske udvikling er genial, og jeg går meget op i det, men nogle gange glemmer vi os selv i det. Vi burde stoppe op og overveje, hvad vi siger ja til.”

Fisker og datamatiker
27-årige Jakob Krog fik interessen for film ind med modermælken. Han begyndte at filme med sin fars videokamera, så snart han kunne holde det i hånden.

Der blev optaget løs på den nedlagte gård lidt uden for Holstebro, hvor Jakob er vokset op.

Efter gymnasiet drømte han om at lave film, men det virkede for uoverskueligt at søge ind på Den Danske Filmskole. Derfor kastede han sig over forskellige ting – blandt andet som fisker i Thyborøn og Norge – før han gennem en ven hørte om filmskolen Potemkin i Aarhus.

Han er for nylig startet på datamatiker-uddannelsen, men drømmer stadig om et liv i filmens verden. Faktisk er han på vej med en længere kortfilm, der også handler om en influencer og fortsætter samme fabulerende stil som On Hold.

”Jeg har hele tiden sagt til mig selv, at jeg ikke vil skildre virkeligheden, men lave fiktion. Ellers begrænser man sig selv, og så er det svært at skabe noget,” siger Jakob Krog.

Instruktøren så ikke i sin ungdom et hav af film i biografen. Han er derfor stadig i gang med at udvikle sin egen stil i mødet med forskellige inspirationskilder.

”Da jeg præsenterede idéen til On Hold, opfordrede min lærer mig til at se den franske kultfilm Delicatessen. Den var inspirerende, men jeg opdager hele tiden filmskabere. Lige nu er det svenske Roy Andersson, som har et særligt blik på mennesker i den verden, vi lever i. Han formår at tage en lille situation og forstørre den op til noget ekstremt.”

Nysgerrige må væbne sig med tålmodighed, for On Hold vil afslutte serien af ni kortfilm, som Ekko viser i biograferne over de næste ni måneder.

Kommentarer

Konkurrence i samarbejde med Biografklub Danmark.

Vinderfilmen bliver vist som forfilm i biografer landet over.

On Hold er skrevet og instrueret af Jakob Krog.

Filmen afslutter en serie på ni kortfilm, som Ekko præsenterer i biograferne over de næste ni måneder.

© Filmmagasinet Ekko