Nyhed
23. mar. 2021 | 16:35

Optimisme og spænding om genåbning

Foto | Klara Cvrckova
Ulrich Thomsen (th.) har stået på spring til at kaste sig ud i rollen som Carl Mørck i Marco Effekten, men skuespilleren kommer ligesom publikum til at vente på filmens premiere.

”Ophæver et coronapas de restriktioner, vi åbnede under tidligere, eller kommer der nye restriktioner?” spørger filmbranchen, der glæder sig over en langsigtet plan.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Danske biografer må vente til 6. maj med at slå dørene op. Det er konklusionen af den nye genåbningsplan, som Mette Frederiksen i går opnåede bred politisk enighed omkring.

Hos mange af de største aktører i den danske filmbranche kunne man godt have ønsket sig at komme i gang før.

Men generelt er der glæde over, at der nu er fastlagt en dato. Og så er der ellers stor spænding omkring, hvilke restriktioner biograferne kommer til at arbejde under.

”Ophæver et coronapas de restriktioner, vi åbnede under tidligere, eller kommer der nye restriktioner? Det er dejligt med en dato at forholde sig til, men vi venter lidt mere, før vi farer ud,” siger Casper Bonavent, der er direktør for Nordisk Film Biografer Danmark, som er landets største biografkæde.

”Hensigten med et coronapas skulle jo gerne være, at man ikke får smittede ind. Så er der behov for en eller to meters afstand og fire kvadratmeter i lobbyområdet? Det venter jeg i spænding på at høre mere om!”

– Mange film presser sig på, men sidst ventede Nordisk Film med at åbne nogle biografer. Hvad tænker du denne gang?

”Denne gang er programmet faktisk en anelse stærkere end sidst. Vi åbner med nogle film, hvor der stadig er en del billetter at hente – som Retfærdighedens ryttere og Lille sommerfugl – men vi skal vurdere, hvilken kapacitet der er behov for. Hvor stor bliver efterspørgslen, og skal vi åbne alle vores biografer i København samtidig eller løbende? Det overvejer vi, men vi vil gerne hurtigst muligt i gang.”

– Kan vi håbe på, at den næste Afdeling Q-film, Marco Effekten, får premiere i maj?

”Det er nok for tidligt, men der kommer nogle amerikanske titler i løbet af maj. Og forhåbentlig kan Marco Effekten få premiere inden for længe, men den skal have lidt tid til at blive markedsført. Hvornår tør jeg ikke sige, men der er uden tvivl en pæn appetit på at komme i biografen,” siger Casper Bonavent og afslører, at der under nedlukningen er sket ting og sager i Imperial.

”På fredag sender vi en pressemeddelelse ud om, hvad der er sket derinde. Vi kommer til at have det bedste billede og lyd, som man kan have herhjemme. Så det er en opgradering.”

Et ordentligt knald
Casper Bonavents kollega Asger Flygare Bech-Thomsen, der er administrerende direktør for Nordisk Film Biografer, slår fast, at det især er distributørerne, som skal føle sig trygge ved, at publikum har lyst til at komme i biografen.

Her er restriktionerne en faktor, men der bliver også skelet kraftigt til, hvordan det går i USA, hvor biograferne i disse dage begynder at åbne.

”De næste ugers tal kommer til at give en rettesnor for, hvad vi kan forvente os af amerikanske film i maj og juni,” siger Asger Flygare Bech-Thomsen, der forholder sig forsigtigt optimistisk.

”Da vi lukkede ned i marts sidste år, var publikum allerede ugen før begyndt at blive væk. Mens sidste dag, da vi lukkede i december, var et ordentligt knald publikumsmæssigt. Vi har lært, at lysten til at gå i biografen er der, så det handler om filmene. Men distributørerne vil også kende restriktionerne.”

– Hvordan ser du på sommeren, som normalt er en biografmæssigt mere rolig periode?

”Det kommer meget an på, hvordan folk kommer til at bruge sommeren. Der er simpelthen for mange variabler til at gætte på det, og vi kan ikke regne med noget. Så vi må tage bestik af, hvad der er for næsen af os nu.”

Skepsis over coronapas
Samme toner lyder fra formanden for brancheorganisationen Danske Biografer, Lars Werge. Også han er noget skeptisk i forhold til, hvordan et coronapas i praksis skal fungere.

”Det kan måske sikre, at vi kan nøjes med de krav, vi havde før. Så er det måske i orden, men det gør selvfølgelig processerne i biograferne mere langsomme, hvis der skal kontrolleres mere,” siger Lars Werge.

”Der er også hele myndighedsudøvelsen, hvor en måske syttenårig piccolo skal tjekke, om gæster, der er tre gange ældre, har et coronapas. Det bliver svært, men coronapasset skal vi vænne os til som samfund, ligesom vi har vænnet os til andre ting.”

”Indtil vaccinerne er udbredt, er der også det problem, at det impulsive biografbesøg har fået lagt nogle forhindringer over sig. Så vi jubler ikke over det.”

– Har I været gode nok til at lave lobbyarbejde og lægge pres på regeringen?

”Vi har i hvert fald gjort vores synspunkter gældende mange gange. Vi appellerede til en langsigtet plan, og den er trods alt kommet.”

”Vi har givet udtryk for, at det er nemmere for biografer end teatre at genåbne med kort varsel, men vi åbner alligevel samtidig. Så dér har vi ikke været gode nok. Endelig har vi også sagt, at vi ville være kede af at åbne med strammere restriktioner, end dem vi lukkede til. Her må vi vente og se.”

Klar til genåbning
Direktøren på Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, havde også håbet, at biograferne kunne slå dørene op på en tidligere dato.

Men han glæder sig over den foreløbige klarhed og det faktum, at dansk film er godt forberedt til at sætte i gang på ny.

”Jeg har stor tiltro til, at publikum går i biograferne i det øjeblik, at dørene bliver slået op,” siger Claus Ladegaard.

”Det kommer til at kræve arbejde, men der er stor optimisme. Vi genåbner ikke som en rygende ruinhob. Vi genåbner med biografer, der er parate til at køre igen, og vi har film liggende, der bare venter på at få premiere. Filmbranchen er klar til den genåbning!”

Film som Pagten, Marco Effekten og Smagen af sult ligger klar til det danske publikum. Det kan skabe problemer, når de forskellige titler skal finde plads alle sammen, men direktøren for Filminstituttet har tiltro til, at markedet nok skal finde ud af det.

Og han tror på et succesår for dansk film, der i 2020 særligt kunne glæde sig over 800.000 solgte billetter til den nu Oscar-nominerede Druk.

”Dansk film havde ikke nået en markedsandel på 50 procent sidste år, hvis James Bond og andet havde været der. Men der var stærke danske film sidste år, som publikumstallene illustrerer, og det kommer der også i år. Så uanset konkurrencen ligger der et stærkt dansk filmår foran os.”

80-90 film venter
Claus Ladegaard er dog bekymret for tilstanden hos de mindre biografer, der til maj har holdt lukket i næsten et halvt år og har kæmpet med økonomien.

Dem er Lars Møller jævnligt i kontakt med. Han er medejer af biografklubben Filmporten, som er de kunstneriske films pendant til Biografklub Danmark. Møller vurderer, at alle er klar til at åbne hurtigst muligt.

”Lokale smitteudbrud kan forhindre nogle biografer i at kunne åbne, men generelt tripper alle biografer for at komme i gang. Det er min klare formodning og fornemmelse,” siger Lars Møller.

”Som jeg kan vurdere, står der 80-90 film og venter på at få premiere. Det er det antal film, der skulle have haft premiere siden december, og dertil kommer nye film. Så der bliver voldsom kamp om pladserne i biograferne. Det er spændende at se, hvordan de forskellige film bliver premieresat.”

Mindre udlejeres chance
Filmporten havde ellers lagt et stærkt program med blandt andet Oscar-favoritten Nomadland, men den kommer nu på Disney+ den 30. april og får dermed næppe andet end event-visninger i danske biografer.

Nu håber biografklubben på titler som den Oscar-nominerede Minari og finske biopic Tove, der begge får fem stjerner i Ekko #87.

Det kan dog blive en chance for de mindre distributionsselskaber at give deres film premiere fra 6. maj, hvor der vil være påpasselighed, mener Lars Møller.

”Indtil USA og resten af Europa er oppe i omdrejninger, er der mindre konkurrence. De første film kommer til at mangle hele markedsføringen i biograferne, så det er spændende, hvem der vil stille film til rådighed. Det kan blive de mindre udlejeres mulighed for at få deres film ud.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko