Nyhed
31. jan. 2018 | 10:40

Oscar-favorit anklaget for plagiat

Foto | Sophie Giraud
Rengøringsdamen Elisa (Sally Hawkins) forelsker sig i en havmand i The Shape of Water, der er blevet rost til skyerne, men nu beskyldes for at have stjålet sin historie fra et teaterstykke.

Guillermo del Toros The Shape of Water beskyldes for plagiat af en britisk dramatikers søn, der mener, at lighederne mellem de to værker er slående.

Af Mikkel Krebs Behnke

The Shape of Water har med tretten nomineringer lagt sig i front til det kommende Oscar-show den 4. marts og ligner en favorit i flere kategorier.

Men nu anklager David Zindel, søn af den afdøde dramatiker og forfatter Paul Zindel, Guillermo del Toros film for at plagiere den ældre Zindels værk, Let Me Hear You Whisper, et teaterstykke fra 1969.

”Vi er chokerede over, at et stort filmselskab kan lave en film, der så åbenlyst stammer fra min fars værk, uden at nogen anerkender det og kommer til os for rettighederne,” skriver David Zindel til avisen The Guardian.

The Shape of Water er indtil nu blevet præsenteret som en original idé, og Fox Searchlight, der står bag filmen, nægter sig skyldig i plagiat.

”Guillermo del Toro har aldrig læst eller set Hr. Zindels skuespil i nogen som helst form. Hr. del Toro har haft en 25 år lang karriere, hvor han har lavet mere end ti film, og har altid været meget åben om at anerkende, hvad han er blevet inspireret af. Hvis Zindel-familien har spørgsmål til dette originale værk, byder vi velkommen til en dialog med dem,” lyder det i en pressemeddelelse fra Fox Searchlight.

Ligheder og forskelle
Selv om producenten afviser anklagerne, deler de to værker visse ligheder.

I teaterstykket Let Me Hear You Whisper knytter en kvindelig pedel, der er ansat på et laboratorium, tætte bånd til en delfin. Hun forsøger at redde delfinen, da hun finder ud af, at laboratoriet planlægger at dissekere delfinens hjerne.

Den samme historie går igen i The Shape of Water.

Her møder en kvindelig rengøringshjælper på et laboratorium et mytisk havvæsen, som hun får en særlig forbindelse til. Da hun opdager, at væsenet udsættes for undersøgelser, beslutter hun sig som pedellen i Let Me Hear You Whisper at befri den.

Der er dog også punkter, hvor de to værker afviger fra hinanden.

For eksempel er Elisa i The Shape of Water stum, mens hovedpersonen i Let Me Hear You Whisper godt kan tale, men kommunikerer med delfinen ved hjælp af håndtegn.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko