Nyhed
15. aug. 2016 | 19:08 - Opdateret 16. aug. 2016 | 23:18

Oscar-håb taler om voldtægtssag

Foto | Fox Searchlight Pictures
Nate Parker leder i den kommende The Birth of a Nation et slaveoprør, men den 36-årige instruktør og skuespiller bærer selv rundt på en dårlig sag.

Instruktøren bag The Birth of a Nation, der er spået til at blive næste års store Oscar-prissluger, er tidligere anklaget i voldtægtssag.

Af Frida Marquard

Da The Birth of a Nation blev offentliggjort på dette års Sundance Festival, blev den modtaget med stor begejstring.

Så stor, at den er blevet spået rigtigt gode chancer ved næste års Oscar-uddeling.

En gammel voldtægtssag kan dog sætte en stopper for Oscar-drømmene. Men nu har Nate Parker, der både har instrueret, skrevet og spiller hovedrollen i The Birth of a Nation, valgt frivilligt at stå frem og kommentere, inden det udvikler sig til en mediestorm.

”Jeg har vidst, at det ville komme frem. Det står på min Wikipedia-side,” siger 36-årige Nate Parker til Deadline.com og understreger, at han fra starten har spillet med åbne kort over for sin distributør, Fox Searchlight Pictures.

Sambo fik fængselsstraf
Hændelsen skal havde fundet sted i 1999, mens Nate Parker studerede ved Penn State University i den amerikanske delstat Pennsylvania. Parker var her sambo med Jean McGianni Celestine. En attenårig pige, der efter en fest overnattede i lejligheden, meldte begge mænd for voldtægt.

Ifølge dokumenter, som Deadline.com har fået adgang til, blev den attenårige så traumatiseret af hændelsen, at hun forlod universitetet og forsøgte at tage sit eget liv (mange år senere, i 2012, døde hun for egen hånd, oplyser hendes bror til Variety). 

Den efterfølgende retssag frifandt dog Nate Parker med den begrundelse, at ofret selv havde indvilget i samleje. Jean McGianni Celestine blev idømt seks måneders fængsel for voldtægt, men dommen blev senere omstødt.

Jean McGianni Celestine er medforfatter på manuskriptet til The Birth of a Nation, der fortæller den sande historie om slaven Nat Turner, som i 1831 ledte et slaveoprør mod de hvide plantageejere i den amerikanske delstat Virginia.

Frifundet
”For sytten år siden havde jeg en meget smertelig oplevelse i mit liv. Den resulterede i en retssag. Jeg blev frifundet. Sådan er det,” siger Nate Parker til Variety.

”Sytten år senere er jeg nu filmskaber. Jeg har en familie. Jeg har fem smukke døtre. Jeg har en dejlig kone. Sandheden er, at jeg ikke kan gøre de sytten år om igen. Det eneste, jeg kan gøre, er at være det bedste menneske her og nu,” udtaler Nate Parker til Variety.

I interviewet til Deadline.com fortæller Nate Parker, at han betragter sig selv som forkæmper for retfærdighed og lige rettigheder for sorte, kvinder og medlemmer af LGBT-miljøet.

Familie og karriere
Fox Searchlight Pictures har købt The Birth of a Nation for 17,5 millioner dollars (over 113 millioner kroner) ved årets Sundance Festival. Det er det højeste beløb, der nogensinde er betalt for en film i festivalens historie.

Filmen er blevet sammenlignet med Steve McQueens Oscar-vinder 12 Years a Slave, der handler om en sort mands kamp ud af slaveri.

Jean McGianni Celestine har også udtalt sig om sagen.

”Det var noget, der skete, da jeg studerede på college for sytten år side, og som jeg blev pure frikendt for. Jeg er siden kommet videre og har fokuseret på min familie og manuskriptkarriere,” forklarer Jean McGianni Celestine til Deadline.com.

Trailer: Birth of a Nation

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko