Nyhed
23. jan. 2016 | 18:01

Oscar reagerer på kritik

Foto | Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Det har vakt debat, at samtlige tyve Oscar-nominerede i skuespilkategorierne er hvide – ligesom de var det sidste år. I kategorien ”bedste mandlige hovedrolle” er Leonardo DiCaprio storfavorit.

Oscar-komitéen vil ændre sammensætningen af det akademi, der udvælger de Oscar-nominerede, som svar på massiv kritik.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Efter de seneste dages tiltagende kritik af den hvide dominans hos de Oscar-nominerede reagerer komiteen bag Oscar-prisen nu.

Flere store navne – blandt andet instruktørerne Spike Lee og Michael Moore – har kritiseret, at samtlige nominerede i skuespilskategorien er hvide, efter Oscar-nomineringerne blev offentliggjort i sidste uge.

Efterfølgende har kritikken om den hvide dominans vakt stor debat om sammensætningen af det akademi, der udvælger de nominerede. Kritikken lyder blandt på, at Akademiet er præget alt for meget af hvide mænd over 60 år.

Og nu svarer Oscar-komitéen på kritikken ved en helt konkret målsætning. I en officiel udtalelse på deres hjemmeside skriver komitéen, at deres ”mål er, at forpligte sig til at fordoble antallet af kvindelige og forskelligartede medlemmer af Oscar-akademiet frem mod 2020”.

Nye regler
Det er især Oscar-komitéens formand Cheryl Boone Isaacs – som er både kvinde og sort – der har igangsat de nye initiativer og reageret på kritikken.

Ud over ambitionerne om at forandre sammensætningen af Akademiets medlemmer ændrer komitéen også reglerne for, hvor længe man kan sidde i Akademiet.

Akademiet består af mere end 7000 medlemmer og tæller en blandet skare af personer med tilknytning til filmbranchen, blandt andet instruktører, skuespillere og manuskriptforfattere.

Hidtil har man haft permanent stemmeret, men fremover vil nye medlemmer begrænses til stemmeret i en tiårig periode, som dog kan forlænges, hvis medlemmet er aktiv i filmbranchen inden for den periode.

Oscar går forrest
Desuden vil komiteen forsøge at rekruttere nye medlemmer, ”der repræsenterer en større diversitet”, som det formuleres.

”Akademiet vil gå forrest og ikke vente på resten af filmbranchen. De nye tiltag angående ledelse og stemmeafgivning vil få en omgående indvirkning og igangsætte processen om at ændre vores medlemssammensætning,” udtaler Cheryl Boone Isaacs.

Oscar-priserne bliver i år uddelt den 28. februar og traditionen tro i Dolby Theatre i Los Angeles.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko