Nyhed
18. jan. 2016 | 21:47

Spike Lee boykotter Oscar-festen

Foto | Hilary Bronwyn Gayle
I november modtog Spike Lee en æres-Oscar, men instruktøren udtaler nu en klar kritik af den hvide dominans ved Oscar-nomineringer.

Instruktøren Spike Lee og skuespillerinden Jada Pinkett Smith kritiserer begge dette års Oscar-uddeling, fordi alle de nominerede for bedste skuespiller er hvide skuespillere.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

I et opslag på Instagram har den amerikanske instruktør Spike Lee sagt sin uforgribelige mening om hvide skuespilleres dominans ved Oscar-nomineringerne.

Samtidig afviser Lee, der blandt har lavet Do the Right Thing og senest den amerikanske udgave af Oldboy, at deltage ved årets udgave af prisuddelingen.

”Al respekt for mine venner, værten Chris Rock og produceren Reggie Hudlin, Oscar-formanden Isaacs og akademiet, men hvordan er det for andet år i træk muligt, at alle de tyve nominerede i skuespillerkategorien er hvide? For ikke at nævne de andre kategorier. 40 hvide skuespillere på to år og overhovedet ingen ikke-hvide. Kan vi ikke spille skuespil? What the fuck!!” skriver Lee i Instagram-opslaget.

Instruktøren – som modtog en æres-Oscar i november – vedhæftede et billede af Martin Luther King og timede sin kritik af Oscar-nomineringerne på borgerretsforkæmperens fødselsdag. Et helt bevidst valg ifølge Lee, der samtidig retter fokus på den egentlige kamp.

”Som jeg ser det, er det ikke ved Oscar-uddelingen, det rigtige slag skal slås. Det er i producernes kontorer i Hollywood og hos tv-kanalerne. Det er dér, gate-keeperne beslutter, hvad der skal laves, og hvad der skal kasseres,” siger Spike Lee, som har sat fokus på ligestilling med blandt andre Malcolm X, om den sorte borgerretsforkæmper.

”Vi bliver ikke anerkendt”
For få dage siden kunne man i flere medier læse, at skuespillerinden Jada Pinkett Smith ligeledes har udtalt samme utilfredshed med den manglende diversitet i Oscar-feltet som Spike Lee.

Pinkett Smith er gift med anden sort skuespiller, nemlig Will Smith, og har blandt andet medvirket i Collateral og Magic Mike XXL.

I tre på hinanden følgende tweets lørdag skrev skuespillerinden, hvis mand blev forbigået ved de netop offentliggjorte nomineringer for sin rolle i Concussions.

”Til Oscar-uddelingen … er farvede personer altid velkomne til at dele priser ud … og underholde. ”

”Men vi bliver sjældent anerkendt for vores kunstneriske resultater. Skal farvede personer afholde sig fra at deltage sammen?”

”Folk kan kun behandle os på den måde, vi tillader. Med dyb respekt midt i en dyb skuffelse.”

Jada Pinkett Smith har dog endnu ikke meldt ud, om hun deltager i Oscar-festen den 28. februar med den sorte komiker Chris Rock som vært.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko