Oscar 2015
24. feb. 2015 | 01:44 - Opdateret 24. feb. 2015 | 11:05

Portræt: Oscar-vinderen Eddie Redmayne

Foto | Aimee Spinks
Eddie Redmayne inkarnerer astrofysikeren Stephen Hawking på en så overbevisende vis i Teorien om alting, at den 33-årige skuespiller er blevet belønnet med en Oscar.

Han kan gøre det umulige og er på alles læber efter Oscar-præstationen som ALS-ramt geni. Næste udfordring: Spil danskeren, der fik verdens første kønsskifteoperation!

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Da Eddie Redmayne i nat fik Oscar-prisen for bedste mandlige hovedrolle i Teorien om alting, takkede han meget passende den verdenskendte astrofysiker Stephen Hawking i sin tale.

For det er netop med sit portræt af Hawking, der lider af amyotrofisk lateral sklerose (ALS), som langsomt lammer alle kroppens muskler, at Redmayne for alvor er brudt igennem den celebre lydmur og nu kan skrive Oscar-vinder på cv’et.

De færreste havde sikkert bidt mærke i navnet Eddie Redmayne før diverse priser og anmelderroser begyndte at regne ned over den 33-årige, ranglede brite i forbindelse med Teorien om alting, der får dansk premiere på torsdag.

Ikke desto mindre genkender nogle måske det fregnede ansigt og den markante næse fra 2012-filmudgaven af Les Misérable, hvor han sammen med Hugh Jackman, Russel Crowe og Anne Hathaway sang sig igennem musicalen i en af de centrale roller.

Præstationen i Les Misérable viser Redmaynes mangefacetterede talent. Ved siden af skuespillergerningen gør han sig blandt andet som sanger, ligesom han har stået model for tøjmærket Burberry.

Starter på teatret
Eddie Redmayne, der er født i London, blev i 2003 uddannet i kunsthistorie fra Trinity College i universitetsbyen Cambridge. Han startede sin karriere med en række teaterroller i starten af 00’erne, hvorefter han skiftede medie til overvejende tv- og filmroller.

Fans af tv-miniserien Jordens søjler, baseret på Ken Follets mursten af en bog, vil sikkert ihukomme Eddie Redmayne som en gennemgående karakter i det store persongalleri. Desuden medvirker han i 2011 i My Week with Marilyn, der handler om Marilyn Monroe.

Folk i branchen taler i øjeblikket om en gylden generation af britiske skuespillere, der har indtaget Hollywood. Her tælles Redmayne med i en gruppe blandt andet bestående af Jack O’Connell, Andrew Garfield, Tom Hiddleston og Benedict Cumberbatch (der også var nomineret for bedste mandlige hovedrolle i nat).

En umulig opgave
Sidste år blev Redmayne udset til rollen som Stephen Hawking i Teorien om alting. En rolle, der på forhånd syntes næsten umulig at slippe godt fra.

For det første handler filmen om noget så usexet som en astrofysikers liv, og hvad der dertil hører af Big Bang-teorier, uforståelig matematik og abstrakte tidsbegreber.

For det andet lider Stephen Hawking af sygdommen ALS, der har lammet størstedelen af hans krop og stemme. Af samme grund taler Hawking gennem en stemmegenerator og sidder i kørerstol.

Som forberedelse til rollen fik Redmayne derfor undervisning af en danselærer, der skulle lære ham at kontrollere sin krop for at efterligne Hawkings spasmer og lammelser.

For det tredje lever den virkelige Stephen Hawking stadigvæk. Når såkaldte biopics portrætterer personer, der stadig lever, bringer det skuespilleren i en speciel situation, der bestemt ikke reducerer forventningerne.

Mødet med Hawking
I flere interviews fortæller Redmayne, hvordan det var lige dele nervepirrende og fantastisk at møde den virkelige Stephen Hawking ansigt til ansigt.

Kort før optagelserne til James Marsh’ Teorien om alting påbegyndtes, fik Redmayne mulighed for at tale med astrofysikeren. Af ren nervøsitet begyndte Redmayne straks at opremse mange af de oplysninger, han i sin forberedelse til filmen havde læst om Hawking.

”Jeg havde læst, at Stephen Hawking havde fødselsdag i januar, hvilket jeg også har. Jeg fortalte ham, at vi begge var stjernetegnet stenbukken, hvortil Stephen svarede med sin robotstemme: Jeg er astronom – ikke astrolog,” fortalte Redmayne tidligere i år Jimmy Fallon i The Tonight Show.

Kommer til Danmark
Men Redmayne er sluppet godt fra opgaven og har angiveligt fået et nært forhold til Hawking, som da også har lykønsket Redmayne med Oscar-triumfen og sagt, at han er stolt af ham.

Fremtiden for Redmayne er særligt interessant set med danske øjne.

Han skal nemlig i Oscar-vinderen Tom Hoopers The Danish Girl spille danske Lili Elbe/Mogens Wegener, der var den første i verden, der fik en kønsskifteoperation. Det tyder med andre ord på, at Redmayne atter for lov at udfordre sit talent.

Et talent, der i går altså blev anerkendt af Oscar-akademiet med prisen for bedste mandlige hovedrolle.

Forud for Oscar-uddelingen var der spået næsten dødt løb mellem Redmayne og Michael Keaton. Hos nogle eksperter var sidstnævnte lille favorit, men som TV2’s korrespondent Jesper Steinmetz meget sigende kunne berette fra Los Angeles søndag aften før showet:

”Michael Keaton er favorit hos bookmakerne, fordi man alligevel regner med, at Eddie Redmayne nok skal vinde prisen for bedste mandlige hovedrolle en gang i fremtiden.”

Bookmakerne fik ikke ret. Eddie Redmayne vandt den allerede i går.

Kommentarer

Eddie Redmayne

Født 1982 i London, England.

Skuespiller, sanger og model.

Fik debut som skuespiller på Shakespeare’s Globe Theatre i 2002.

Uddannet i kunsthistorie i 2003 fra Trinity College i Cambridge.

Udvalgte film

Jupiter Ascending, 2015

Teorien om alting, 2014

Les Misérable, 2012

My Week with Marilyn, 2011

Elizabeth: The Golden Age, 2007

The Good Sheperd, 2006

© Filmmagasinet Ekko