Nekrolog
01. dec. 2013 | 22:53

Paul Walker er omkommet i bilulykke

Foto | Bob Marshak
Fast & Furious-filmene er Paul Walker et roligt centrum, men de egentlige hovedpersoner er de hurtige biler.

Den amerikanske skuespiller Paul Walker, der døde i et biluheld lørdag, 40 år gammel, var mest kendt for sin gennemgående hovedrolle i action-serien Fast & Furious.

Af Flemming Kaspersen

Paul Walker (1973-2013) medvirkede i mere end 40 film og tv-serier i en karriere, der spændte over 25 år.

Men alle hans øvrige roller står i skyggen af undercover-politimanden Brian O’Conner, der kommer på kant med loven i Fast & Furious-serien.

Den første film i serien, The Fast and the Furious fra 2001, blev hans store gennembrud, og han medvirkede i fem af de indtil videre seks film i serien.

Seriens syvende film var i produktion, da han sammen med en ven lørdag eftermiddag forulykkede i en Porsche nord for Los Angeles. Producenterne har nu givetvis en stor udfordring i at få det hele til at gå op uden en af de centrale hovedroller.

Sejlivet actionserie
Gennem tolv år og seks film har Fast & Furious-filmene udgjort en af Hollywoods mest sejlivede actionserier.

Serien startede som actionfilm for bilnørder, men har gennem årene udviklet sig til en unik og original serie karakteriseret af vilde bilstunts, skamløst romantisk bromance og et multietnisk persongalleri, som har givet filmene en enorm kommerciel gennemslagskraft verden over.

I Danmark blev den sjette film i serien, som havde premiere i sommer, set af over en kvart million mennesker.

En smule farveløs
Paul Walker var mest af alt en solid skuespiller af den klassiske Hollywood-type, der kan huske sine replikker og finde sit kryds på gulvet.

Hans smukke udseende – lidt surferagtig med lyst hår og blå øjne – gav ham noget fersk, som filmene aldrig rigtig formåede at tage af ham.

Men det passer faktisk godt til Fast & Furious-filmene, at Walker er en lille smule farveløs. I den første film er det bilerne, der spiller hovedrollen, og her påkalder Walker sig ingen unødig opmærksomhed.

I de senere film danner han et roligt centrum for et persongalleri, der præges af flere og flere ekspressive figurer, for eksempel Vin Diesel, Dwayne ”The Rock” Johnson og Michelle Rodriguez.

Serien lever videre
Fast & Furious-serien skal nok klare sig uden Walker.

Serien har på trettende år et imponerende momentum, den har et rigeligt og vildtvoksende persongalleri at tage af, og det er stadig bilerne, der er i centrum.

Men det er trist, at vi aldrig finder ud af, om Paul Walker med alderen kunne følge i fodsporene på skuespillere som Rob Lowe, Robert Downey Jr. og Matthew McConaughey, der med tiden har vekslet deres ferske pretty boy-image til noget mere karakterfyldt, intenst og spændende.

Kommentarer

Paul William Walker IV

12. september 1973 – 30. november 2013

Amerikansk skuespiller.

Debuterede i gyserkomedien Monster in the Closet (1986). Andre centrale film: Skulls (2000) og Flags of Our Fathers (2006).

Medvirker i samtlige Fast & Furious-film undtagen treeren, Tokyo Drift.

Hans bedstefar var racerkører, og Paul ejede en stor samling europæiske og japanske sportsvogne.

Hans død i et biluheld sætter ham i selskab med skuespillere som James Dean, der ligesom Walker døde i en Porsche, Jayne Mansfield og Grace Kelly.

© Filmmagasinet Ekko