Nyhed
28. juni 2020 | 01:06

Politikere kræver John Waynes navn fjernet

Foto | C.V. Whitney Pictures
John Wayne spiller i Forfølgeren fra 1956 enspænderen Ethan Edwards, der bruger år på at lede efter sin niece, som er blevet bortført af comanche-indianere. Filmen er blevet beskyldt for racisme, men også rost for at være en slags kritik af western-genren.

Western-legendens racistiske udtalelser i et interview fra 1971 får politikere i Californien til at kræve, at John Wayne Airport får et andet navn.

Af Claus Christensen

Politimordet på George Floyd har fået USA til at ransage racismen, både i samtiden og fortiden. Nu er turen ifølge branchebladet Variety kommet til skuespilleren John Wayne, som personificerer western-genren og myten om pionerånden.

Formanden for Demokraterne i Orange County, Californien, vil have amtet til at ændre navnet på den lokale lufthavn. John Wayne boede i Newport Beach i Orange County, og siden hans død i 1979 har lufthavnen heddet John Wayne Airport.

Skuespillerens racistiske og bigotte udtalelser bør få konsekvenser, mener forslagsstillerne.

”Det er almindeligt anerkendt, at racistiske symboler skaber varigt fysisk og psykisk stress og traumer særligt i den sorte befolkning, hos farvede mennesker og andre undertrykte grupper,” udtaler Ada Briceño sammen med to professorer fra Chapman University.

”Der har tidligere været gjort forsøg på at få navnet ændret, og nu bruger vi vores eget navn og bagland på at sikre, at det sker,” lyder det videre.

Hvid mands overherredømme
John Wayne medvirker i John Ford-mesterværker som Diligencen, Den tavse mand, Forfølgeren og Manden der skød Liberty Valance. Han var kendt for sine stærkt højreorienterede holdninger.

Men det er især et interview i Playboy fra 1971, som vækker anstød. Her taler skuespillegenden nedsættende om sorte, indfødte amerikanere og homoseksuelle.

”Jeg tror på den hvide mands overherredømme, indtil de sorte er blevet uddannet til at være ansvarlige. Jeg tror ikke på at give autoritet, ledende stillinger og myndighed til at tage beslutninger til uansvarlige folk,” siger John Wayne i interviewet og fortsætter:

”Jeg føler ikke mig skyldig i forhold til det faktum, at for fire eller ti generationer siden var disse mennesker slaver.”

Selviske indianere
John Wayne spillede ofte den heltemodige outsider, der kommer de hvide til undsætning i kampen med indianerne. Sidstnævnte har skuespilleren heller ikke meget til overs for i Playboy-interviewet.

”Jeg synes ikke, at det var forkert af os at tage dette store land fra dem … Vores såkaldte tyveri var bare et spørgsmål om overlevelse. Der var et stort antal mennesker, som havde brug for et nyt land, og indianerne forsøgte selvisk at beholde det for dem selv,” siger han.

Endelig omtaler John Wayne filmdramaet Midnight Cowboy fra 1969 som perverteret på grund af det tætte venskab mellem de to mandlige hovedpersoner.

Ada Briceño foreslår, at lufthavnens navn skal ændres til Orange County Airport, som den oprindelig hed. Om der blandt beslutningstagerne i amtet er stemning for forslaget, vides ikke.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko