Nyhed
05. mar. 2010 | 12:15

Profeten Muhammed går til filmen

Iranske Majid Majidi og amerikanske Barrie Osborne er begge på vej med storfilm om profeten.
Af Bjarke Friis Kristensen

Der er udsigt til hele to film om profeten Muhammed. Den ene er søsat af den iranske filminstruktør Majid Majidi (Children of Heaven), den anden har den amerikanske filmproducent Barry Osborne (Ringenes Herre) tilknyttet.

De to filmprojekter, som i øvrigt laves uafhængigt af hinanden, vækker allerede opmærksomhed verden over på grund af det religiøse emne. Islam har cirka 1,57 milliarder tilhængere verden over.

Majid Majidis film vil omhandle Muhammeds barndom, nærmere bestemt de første tolv år af hans liv. Mens Osbornes projekt vil skildre Muhammeds liv fra fødsel til død.

Begge film er store produktioner. Majids film har et budget på 30 millioner dollars og dermed det dyreste filmprojekt fra Iran. Osborne har hele 150 millioner dollars at gøre godt med.

Den store udfordring
Ifølge Islam må man hverken se eller høre profeten Muhammed, så det bliver den store udfordring for begge film.Det er dog ikke første gang, at en filmskaber tager denne udfordring op. Tilbage i 1976 lavede den arabisk-amerikanske filminstruktør Moustafa Akkad The Message, som fortæller historien om Islams tilblivelse og Muhammeds liv.

I filmen er det Muhammeds onkel (spillet af Anthony Quinn) og adopterede søn, der er de centrale karakterer.

Det tætteste filmen kommer på at afbillede Muhammed, er en indikering af hans tilstedeværelse via orgelmusik, og flere scener ses med profetens øjne. Men man hverken hører eller ser Muhammed direkte.

Bro mellem kulturer
Alligevel blev The Message bandlyst i flere mellemøstlige lande, fordi de religiøse ledere ikke brød sig om, at profeten Muhammeds liv blev lavet til en film.
 
De to nye Muhammed-film laves for at bygge bro mellem kulturer, understreger deres skabere.

”Muhammed var et stort geni, som grundlagde en religion, hvis navn i Islam står for fred og forsoning, hvilket er, hvad vores film også vil stræbe efter at gøre,” fortæller Barry Osborne til branchebladet Variety.

Den første premiere
Det er endnu sparsomt med oplysninger om filmene. Der er endnu ingen skuespillere tilknyttet, men Osbornes Muhammed-film, der laves med det mellemøstlige selskab Al Noor i ryggen, vil være engelsksproget.

Majidi vil allerede sende sin film ud i midten af næste år. Osborne arbejder stadig på at finde et filmstudie og en distributør.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko