Cannes 2018
20. maj 2018 | 14:08

Kenyansk kamp for kærligheden

Foto | Christopher Wessels
I Wanuri Kahius Rafiki falder to unge kvinder (Sheila Munyiva og Samantha Mugatsia) for hinanden i et kenyansk samfund, hvor homoseksualitet er ulovligt.

”Der skal være plads til glæde og håb, især for minoriteter,” siger afrikansk instruktør, hvis fremragende Cannes-film Rafiki om lesbisk kærlighed er blevet forbudt i hjemlandet.

Af Nicki Bruun

Det har været en god Cannes-festival for den kenyanske instruktør Wanuri Kahiu, selv om hendes film ikke vandt nogen priser. Den deltog i næstbedste konkurrence, Un Certain Regard, hvor Ali Abbasis Gräns vandt.

Wanuri Kahiu har mødt instruktøren Spike Lee. Hun er blevet fremhævet på Twitter af ingen ringere end musikeren Janelle Monáe, der også er kendt for sit skuespil i Moonlight og Hidden Figures.

Men vigtigst af alt er Rafiki, hendes historie om forbudt lesbisk kærlighed i Kenya, kommet ud i verden. Filmen blev nemlig mødt af modstand på hjemmefronten.

”Da filmen blev udtaget til Cannes-festivalen, fik vi glade beskeder fra kulturministeriet i Kenya. Og chefen for censur-styrelsen, som havde set filmen, sagde i radioen, at det var fantastisk, og at filmen var vigtig og afspejlede samfundet,” fortæller 37-årige Wanuri Kahiu, men fortsætter så:

”Chefen ville have, at jeg skulle ændre slutningen, som ifølge ham var for håbefuld. Den skulle vise, at de to kvinder angrede deres forhold. Men det ville jeg ikke gå med til, og så forbød han filmen.”

”Han blev aggressiv og lidt truende i sit sprog. Han snakkede om at få mig anholdt. Han ville ikke have, at filmen sender et budskab om, at lgbt-personer kan blive accepteret i samfundet.”

Besøg fra Blanchett
Kritikerne har til gengæld modtaget filmen – den første kenyanske nogensinde i Cannes – med lovprisninger. Og skuespilleren Cate Blanchett tog sig tid til at se den, selv om den deltog i en anden konkurrence end den, hun var juryforkvinde for.

Rafiki handler om kærligheden mellem to unge kvinder, som spilles af Samantha Mugatsia og Sheila Munyiva. Wanuri Kahiu måtte fortælle sine skuespillere, at det kontroversielle emne kunne få konsekvenser for dem.

”Jeg talte med skuespillerne inden optagelserne og satte dem ind i problemerne. De fik tid til at overveje, om de ville være med i, og jeg sagde til dem, at de skulle have folk at støtte sig. Men jeg fortalte også Samanthas mor, at myndighederne kun ville komme efter mig,” fortæller Wanuri Kahiu.

Afrobubblegum
Det var dog vigtigt for instruktøren at tage den chance, fordi hun vil give folk et andet billede af det afrikanske kontinent.

”Det er et skridt i den rigtige retning, hvis vi kan gøre Afrika synonym med glæde og håb. Afrika bliver altid skildret som et frygteligt sted, men som kontinent er vi meget mere end det billede, der tegnes. Min mission er at skabe et rum for Afrobubblegum,” fortsætter instruktøren og forklarer, at den selvopfundne genre er i direkte opposition med en vis dansker.

”Afrobubblegum er kunst som noget sjovt og vildt. På samme måde som Lars von Trier har skabt sig et filmisk rum, der er trist og deprimerende, vil jeg lave mit eget, hvor glæde og håb er i centrum.”

”Alvorlige film har en højere stjerne, fordi de handler om virkelighedens problemer. Men der skal være plads til glæde og håb – især for minoriteter.”

Trussel om fængsel
Kenya var frem til 2002 ledet af Daniel arap Mois meget lidt demokratiske regering. Landets nyeste forfatning er blot fra 2010, og det er den, som ifølge Waniru Kahiu er under angreb i øjeblikket.

”Det store problem i Kenya er, at censurmyndighederne prøver at få en lov gennemført, så de kan censurere alt fra blogs over videoer på telefonen til plakater og bøger. Nærmest alle former for offentlige ytringer. Det går stik imod vores forfatning, som vi vedtog som et samlet folk,” siger Wanuri Kahiu.

”I Kenya har kunst handlet om at promovere nationalistiske værdier. Der har altid været et særligt mål med kunsten, som især er kommet fra mænd. Men nu kommer vi med en masse glæde.”

Mange instruktører er gode til at tale, men Wanuri Kahiu kan bestemt også handle.

Hun stråler af fortællelyst her i Cannes, men i den virkelige verden, når filmboblen brister, og hun vender tilbage til hverdagen, hænger en skygge over hende.

”Jeg tror ikke, at jeg bliver smidt i fængsel. Det er nok bare en trussel. Men først når jeg kommer hjem igen, finder vi ud af, hvor reel truslen er.”

Trailer: Rafiki

Kommentarer

Wanuri Kahiu

Født 1980 i Nairobi, Kenya.

Instruktør, forfatter og producer.

Uddannet på filmskolen på UCLA i Los Angeles.

Grundlægger af medieselskabet Afrobubblegum, der støtter og producerer nyskabende afrikansk kunst.

Deltager på Cannes-festivalen med det lesbiske kærlighedsdrama Rafiki, der er blevet forbudt i Kenya.

© Filmmagasinet Ekko