Cannes 2018
19. maj 2018 | 20:34

Japansk familiedrama vinder Guldpalmen

Foto | AOI Promotion
I Hirokazu Kore-edas Shoplifters danner voksne og børn en familie på tværs af blodsbånd. Den sammenbragte familie går ud og stjæler til dagen og vejen.

Hirokazu Kore-eda vinder Guldpalmen for det humanistiske familiedrama Shoplifters, som Ekkos kritikerpanel gav det højeste gennemsnit i stjernebarometret.

Af Nicki Bruun

Her til aften sluttede små to uger i filmens tegn i Cannes med prisuddelingen, hvor en jury med Cate Blanchett i spidsen overrakte Guldpalmen og de andre priser.

Ved det netop afsluttede show vandt det japanske familiedrama Shoplifters af Hirokazu Kore-eda den eftertragtede Guldpalme.

Filmen havde med et gennemsnit på 3,6 ud af 4 placeret sig øverst i Ekkos stjernebarometer. Ingen af kritikerne havde dog peget på den humanistiske historie om en gruppe mennesker, der finder sammen i en familie af tyve, som vinder.

Ekkos chefredaktør Claus Christensen skød inden prisuddelingen på, at Shoplifters ville vinde den næstbedste pris, Grand Prix, mens Guldpalmen burde gå til sydkoreanske Lee Chang-dongs mesterværk Burning. Den film blev dog helt forbigået af juryen.

Gåtur til scenen
I stedet gik Grand Prix til Spike Lees sjove periodefilm BlacKkKlansman. Den amerikanske instruktør har været ude og sige, at han blev snydt, da han ikke vandt Guldpalmen for Do the Right Thing i 1989.

I år, næsten 30 år senere, måtte han igen se en anden løbe med Guldpalme. Det var dog en øjensynligt glad Spike Lee, der gik på scenen og takkede for prisen.

Det samme gjorde Pawel Pawlikowski, da han blev overrakt instruktørprisen for Cold War. Den polske instruktør gik dog en smule langsommere op til sin takketale, da han har brækket foden.

Ekkos chefredaktør havde også fanget, at både BlacKkKlansman og Cold War ville vinde priser. Han ville dog give BlacKkKlansman manuskriptprisen og Cold War prisen for bedste kvindelige skuespiller til Joanna Kulig.

Ingen kvindelig Guldpalme
Bedste kvindelige skuespiller blev derimod Samal Yeslyamova fra russiske Ayka. Hun spiller en kvinde, der lige har født, men ikke har råd til at have barnet – og leverer en pustende og stønnende tour de force-præstation, som det er helt på sin plads honorere.

Chefredaktør Claus Christensen ramte dog plet i prisen til bedste mandlige skuespiller, som går til Marcello Fonte fra Dogman. Fonte spiller en underkuet hundepasser, der må slås med kriminelle elementer på en hårdere måde, end han egentlig har lyst til.

Der var op til prisuddelingen gætterier omkring, at det for første gang ville blive en kvinde, der vandt Guldpalmen alene.

Da både libanesiske Nadine Labaki og italienske Alice Rohrwacher dukkede op på den røde løber, kunne man foranlediges til at tro, at en af dem ville få festivalens hovedpris.

Labaki fik dog i stedet overrakt juryens pris for den rørende Capharnaüm om en tolvårig dreng, der sagsøger sine forældre, fordi de har født ham. Instruktøren holdt en takketale så lang, at hun næsten havde fortjent Guldpalmen.

Imens blev manuskriptprisen delt mellem Alice Rohrwacher for Lazzaro felice og iranske Jafar Panahi for Three Faces.

Panahi var ikke selv til stede, da han er pålagt at blive i hjemlandet, men en af de kvindelige skuespillere i hans film tog imod prisen på instruktørens vegne.

Særpris til Godard
Dermed gik Cannes-festivalens syv priser til otte film. Men Cate Blanchett og resten af juryen havde en lille overraskelse i hatten.

De overrakte nemlig en særpalme til Jean-Luc Godards Le livre d'image.

På det efterfølgende pressemøde fortalte Blanchett, at juryen havde elsket filmen, fordi den eksperimenterer med filmsproget, men at den ikke kunne sammenlignes med de andre i hovedkonkurrencen.

Derfor opfandt man til lejligheden en pris. Godard havde i 2014 Adieu au langage i hovedkonkurrencen, hvor han delte juryens pris med Xavier Dolans Mommy.

Endelig er der grund til at glæde sig over prisen for bedste debutfilm, Camera d’Or. Den blev nemlig overrakt til en vaskeægte Ekko-favorit i form af Lucas Dhonts transgender-drama Girl.

Chefredaktøren har hyldet både filmen og den blot sekstenårige Victor Polster, der spiller hovedrollen som pigen Lara, der er født i en drengekrop, men drømmer om at blive ballerina.

Cannes-festivalen 2018


Guldpalmen

Shoplifters, Hirokazu Kore-eda

Grand Prix
BlacKkKlansman, Spike Lee

Instruktør
Cold War, Pawel Pawlikowski

Mandlig skuespiller:
Marcello Fonte, Dogman

Kvindelig skuespiller:
Samal Yeslyamova, Ayka

Juryens pris
Capharnaüm, Nadine Labaki

Manuskript
Lazzaro felice, Alice Rohrwacher
Three Faces, Jafar Panahi og Nader Saeivar

Særpalme
Le livre d'image, Jean-Luc Godard

Camera d'Or (debutfilm)
Girl, Lucas Dhont

Kortfilm
All These Creatures, Charles Williams

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 71 og løber fra 8. til 19. maj 2018.

© Filmmagasinet Ekko