Nyhed
28. apr. 2014 | 13:50

Refn skal uddele Guldpalmen

Foto | Richard Foreman Jr.
Nicolas Winding Refn sammen med skuespilleren Ryan Gosling under optagelserne til Drive, som danskeren i 2011 blev hædret for som bedste instruktør på Cannes-festivalen.

For bare anden gang er en dansk instruktør inviteret til at være med i Cannes-festivalens hovedjury. Nicolas Winding Refn skal sammen med stjerner som Sofia Coppola og Willem Dafoe udpege årets vinder.

Af Daniel Pilgaard

Ingen danske film blev i år udtaget til at komme i betragtning til Guldpalmen, som uddeles på Cannes-festivalen lørdag 24. maj.

Men Danmark kommer alligevel til at sætte et fingeraftryk på hovedkonkurrencen. Nicolas Winding Refn er inviteret til at være med i juryen, som festivalen netop har løftet sløret for.

Her kommer den 43-årige danske instruktør i stærkt selskab sammen med juryens to amerikanere, instruktør Sofia Coppola og skuespiller Willem Dafoe, og den mexicanske charmør Gael García Bernal.

Refn skal også votere med den kinesiske instruktør Jia Zhangke, der under sidste års festival blev hædret med prisen ”bedste manuskript” for Tian Zhu Ding.

Flere kvinder end mænd
Mændene vil i år være i undertal, da juryen foruden Sofia Coppola tæller de tre skuespillerinder: franske Carole Bouquet, iranske Leila Hatami og Jeon Do-yeon fra Sydkorea. 

For bordenden sidder juryens præsident og sidste kvinde, New Zealandske Jane Campion. I 1993 måtte hun dele Guldpalmen for The Piano sammen med den kinesiske Farvel min konkubine

Der er atten film i spil til festivalens prestigefyldte hovedpris. Men juryen skal også uddele sølv- og bronzepriserne, Grand Prix og Prix de Jury, bedste mandlige og kvindelige skuespiller og bedste manuskript og instruktør. 

Nicolas Winding Refn blev i 2011 selv belønnet med sidstnævnte for Drive. Det er bare anden gang, at en dansker er udvalgt til den prestigefyldte hovedjury. Den første var instruktør Bille August i 2002.

Cannes offentliggjorde i forrige uge programmet for festivalen, der løber af stablen fra 14. til 25. maj.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko