Nyhed
22. apr. 2014 | 16:18 - Opdateret 22. apr. 2014 | 17:29

Derfor kommer Nymphomaniac ikke til Cannes

Foto | Manuel Alberto Claro
Lars von Trier blev erklæret persona non grata i Cannes i 2011. Cannes har tilgivet danskeren, men forsoningen kommer ikke til at finde sted i år med en visning af Nymphomaniac.

Den ucensurerede del to af Nymphomaniac får ikke verdenspremiere på Cannes-festivalen. Men det har Zentropa heller ikke været interesseret i. ”Det handler om profit,” siger Peter Aalbæk Jensen.

Af Daniel Pilgaard

I spekulationerne op til afsløringen af årets Cannes-program forventede flere filmmedier, at den ucensurerede anden del af Lars von Triers Nymphomaniac ville få verdenspremiere under årets festival, der finder sted i maj. Første halvdel af den ucensurerede udgave havde nemlig verdenspremiere på Berlinalen i februar.

Men forventningerne holdt ikke stik, da programmet for Cannes-festivalen blev offentliggjort på et pressemøde i torsdags. 

Hos Zentropa er der dog ingen undren. Det har ifølge Peter Aalbæk Jensen nemlig aldrig været filmselskabets plan at få anden del af Nymphomaniac vist i sin fulde længde under den prestigefyldte festival. 

”Vi ville slet ikke have den til Cannes-festivalen, da det ud fra markedsmæssige hensyn passer os skidt,” forklarer Zentropa-direktøren Peter Aalbæk Jensen til Ekko.

Har Cannes ikke tilbudt jer at vise filmen?

”Nej, men vi har heller ikke været interesseret.”

Maksimal profit før premiere
Den censurerede version havde i Danmark premiere i sin helhed på fire timer. Men på de fleste udenlandske markeder har Zentropa delt filmensfire timerop i to.

I USA har både del et og to først haft premiere i biografen og på VoD i løbet af den sidste måned. Ifølge Peter Aalbæk Jensen er det derfor, at Cannes ikke passer ind i planerne.

”Hvis vi skal maksimere profitten på filmen, skal den censurerede version først spille færdig. Og her er der nogle markeder, som vi stadig venter på, før vi viser den ucensurerede del to,” siger han. 

Den lange version af del to er ventet med spænding, da filmen med en forlænget spilletid på en knap time for alvor trækker forskellen op mellem den censurerede udgave og Triers oprindelige kunstneriske intentioner.

Filmproducenten vil ikke løfte sløret for, om det så bliver under filmfestivalen i Venedig i august, eller om vi skal længere frem i tiden, før nymfomanen folder sig fuldt ud.

”Den bliver udsendt, når vi synes, det passer bedst, og så må tiden vise, om det bliver i Venedig,” lyder det fra ham. 

Persona non grata-t-shirt
Efter premieren på den første ucensurerede del af Nymphomaniac provokerede Lars von Trier i Berlin iført en t-shirt med Guldpalmen og påskriften ”persona non grata”.

Det var en spydig kommentar til bortvisningen af ham i Cannes i 2011 efter det famøse pressemøde på Melancholia, hvor han udtalte, at han ”forstod Hitler”.

Cannes’ festivaldirektør, Thierry Fremaux, har tidligere udtalt, at Trier igen er velkommen på festivalen. På pressemødet i torsdags blev han spurgt, hvordan han forholder sig til Triers optræden i t-shirt’en i Berlin. 

”Efter Berlinalen ringede jeg til Trier og spurgte, om ikke jeg kunne få tilsendt en trøje magen til. Han lovede at sende én, men den er ikke kommet med posten endnu,” forklarede festivaldirektøren muntert.

Hos Zentropa er Peter Aalbæk Jensen ikke bekendt med, at Thierry Fremaux ønsker at få en trøje, men filmproducenten lover, at han nok skal bringe det i orden.

”Zentropa er ikke kendt for manglende generøsitet, så jeg skal nok undersøge sagen og se, om han kan få sin trøje,” siger direktøren for Zentropa.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko