Nyhed
07. feb. 2014 | 15:44

Roskilde Festival dropper film

Foto | Electro-Voice
Det er slut med at se film på Roskilde Festival. Her ses tålmodige festivalgæster i kø inden en forestilling.

Danmarks næststørste biograf lukker, og samarbejdet med filmfestivalerne Cph:Dox og Cph Pix stopper.

Af Rune Bruun Madsen

Når omkring 100.000 mennesker til sommer samles på Dyrskuepladsen i Roskilde, kan de boltre sig i musik fra hele verden.

Men stik imod traditionen bliver der i år ikke vist film på Roskilde Festival. Festivalen har nemlig besluttet at nedlægge deres biograf og hele Cinema City-området på ubestemt tid.

Dermed dropper festivalen også sit samarbejde med filmfestivalerne Cph Pix og Cph:Dox, der plejer at udvælge film til programmet.

Det bekræfter Roskilde Festivals talskvinde, Christina Bilde.

”Vi har valgt at lukke Cinema ned, og vi lukker også hele cinema-området, som man har været vant til,” siger Christina Bilde til Ekko.

Gigantiske køer
Festivalen plejer ellers at tilbyde gæsterne et bredt udbud af film både før og under musikprogrammet i et stort biograftelt med plads til 800 gæster.

Dermed var biografen hver sommer – for en kort stund – den anden største i Danmark (den største er Imperial i København). De mange film var gratis og skabte ofte gigantiske køer ude foran biografteltet.

Sidste år droppede festivalen den store indendørsbiograf til fordel for udendørs filmvisninger, når mørket faldt på – en løsning, der ikke var nær så populær.

Foranderlig festival
Nu har festivalen besluttet at lukke hele biografområdet ned.

 Hvordan kan det være, at I ikke vender tilbage med biografteltet, hvor der tit var lange køer til de enkelte film?

”Det letteste vil jo være at sige, vi har et godt afprøvet format – lad os indføre det igen. Men det er faktisk ikke rigtig vores stil at gøre sådan,” siger Christina Bilde og understreger, at festivalen hele tiden forandrer sig.

I år vælger Roskilde Festival eksempelvis også at lukke to af deres gamle musiktelte for i stedet at åbne et nyt og større.

Om festivalens gæster igen får muligheden for at nyde film på stort lærred er derfor på nuværende tidspunkt usandsynligt.

”Det er i virkeligheden også for ikke altid bare at gå tilbage til de ting, vi har prøvet, men sige: ’Er der en anden måde, vi kan gøre det på?’” siger Christina Bilde.

Ærgerligt for publikum
Hos Cph:Dox er man trist over det afbrudte samarbejde. For dokumentarfestivalen var biografen på Roskilde en ideel platform til at reklamere for deres eget program.

”Fordi vi ligger i november har det selvfølgelig været sjovt at være ude i juni,” skriver programlægger Mads Mikkelsen i en sms fra Berlinalen, hvor han pt. opholder sig.

”Jeg synes faktisk, det er mest ærgerligt for publikum,” tilføjer han. ”Det er jo en helt særlig måde at se film sammen på den måde.”

Festivaldirektør for CPH PIX, Jacob Neiiendam, beklager ligeledes, at PIX ikke længere kan præsentere film i Roskildes biograftelt.

Men han har samtidig forståelse for, at Roskilde Festival må gentænke deres koncept.

”Folk kommer jo på festival af mange årsager. Og hvis man ikke kan samle gæsterne om at se film på den nye måde, hvor de nedlagde teltet, er det måske en meget klog beslutning at prøve noget andet,” siger Jacob Neiiendam.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko