Cannes 2017
27. apr. 2017 | 20:40 - Opdateret 28. apr. 2017 | 06:25

Ruben Östlund udtaget til hovedkonkurrencen

Foto | Festival de Cannes
Svenske Ruben Östlund har været i Cannes adskillige gange med sine film, men hans engelsksprogede debut The Square bliver den første, som vises i hovedkonkurrencen.

Den svenske instruktør skal til Cannes og dyste om Guldpalmen med The Square, som har Elisabeth Moss og danske Claes Bang i hovedrollerne.

Af Claus Christensen

Længe har det lignet en Cannes-festival uden deltagelse af nordiske spillefilm. Men på falderebet har svenske Ruben Östlund reddet den nordiske ære.

Præcis to uger efter, at Cannes-lederen Thierry Fremaux offentliggjorde det officielle program, har festivalen meddelt, at Ruben Östlunds The Square er udtaget til at dyste om Guldpalmen.

Östlunds skiferiedrama Force majeure var noget af en sensation i festivalens sekundære konkurrence, Un Certain Regard, i 2014, og to år senere sad Östlund selv i juryen for samme konkurrence.

Det er første gang, at Östlund bliver udtaget til hovedkonkurrencen, og det slår en tyk streg under hans position som en af de allervigtigste auteurs i Norden. 

Han slog sit navn fast med de originale, adfærdspsykologiske kortfilm Scen nr: 6882 ur mitt liv og Händelse vid bank, som Ekko har udgivet på henholdsvis dvd #14 og #23. Også de to første spillefilm, De ufrivillige og især Play, vakte international opmærksomhed.

Ingen går ram forbi
43-årige Ruben Östlund har tidligere til Variety fortalt, at The Square er inspireret af en kunstudstilling, han engang havde, og den er ifølge instruktøren en satire over kunstverdenen. Ingen skulle undgå at blive ramt.

”Jeg laver sjov med alle. Jeg er meget grundig i den forbindelse. Ingen undslipper min satiriske tilgang,” har han udtalt til Variety om sin første engelsksprogede film.

På rollelisten finder vi Elisabeth Moss og danske Claes Bang, som er mest kendt for tv-serier som Anna Pihl, Broen og 2900 Happiness.

Også mesterinstruktøren Roman Polanski er blevet udtaget til Cannes-festivalen efter programmets offentliggørelse, men D’après une histoire vraie vises uden for konkurrence. Filmen handler om en kvindelig forfatter, der går igennem en hård periode efter en bogudgivelse og møder en fanatisk beundrer.

Den argentinske instruktør Santiago Mitres La Cordillera er udtaget til Un Certain Regard, mens schweiziske Barbet Schroeder får en særvisning af Le vénérable W.

Der er nu nitten film i hovedkonkurrencen, men der kan i de kommende uger op til festivalen, der starter 17. maj, blive udtaget flere.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko