Nyhed
17. maj 2023 | 11:45

Rusland bandlyser dansk film

Foto | Nadim Carlsen

Journalisten Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) går i Holy Spider til kamp mod de iranske myndigheder, der ikke gør meget for at fange en seriemorder, som slår kvinder ihjel.

”Det føles som et kompliment at blive bandlyst af Putins tjenere,” siger Ali Abbasi, hvis prisvindende seriemorderdrama Holy Spider er blevet trukket ud af russiske biografer.

Af Nicki Bruun

Holy Spider har siden premieren på sidste års Cannes-festival taget det meste af verden med storm.

Ali Abbasis danskproducerede film om en iransk seriemorder, der slår en række sexarbejdere ihjel, er blevet storrost af anmeldere og overdynget med priser.

For nylig havde filmen premiere i Rusland, men nu har landets kulturministerium tilbagetrukket tilladelsen til at distribuere Holy Spider i russiske biografer, skriver internationale medier.

Det sker på et tidspunkt, hvor krigsførende Rusland uden mange venner i verden har arbejdet for at styrke forholdet til Iran, der som et af få lande har bibeholdt relationen. Det har også instruktøren bemærket.

”Ved at bandlyse Holy Spider gør de russiske myndigheder en tjeneste for deres fæller i den islamiske republik, som har givet det russiske militær våben til at dræbe uskyldige i Ukraine,” siger Ali Abbasi ifølge det amerikanske medie Deadline.

”Jeg ved ikke, hvilken lov, der forhindrer Holy Spider i at blive vist i Rusland, men at dømme ud fra, hvordan uafhængig presse og anderledes tænkende bliver behandlet det, føles det som et kompliment at blive bandlyst af Putins tjenere,” fortsætter instruktøren og kommer med en slagkraftig afslutning.

”Som folkene bag Holy Spider vil vi komme med en oprigtig tak til begge regeringer, der utrætteligt og ganske gratis gør en enorm indsats for at promovere filmen. Fortsæt gerne det gode arbejde!”

Kamp mod stormagter
Ali Abbasi kæmpede længe for at få lov til at optage Holy Spider i Iran, hvor han er født og boede de første mange år af sit liv. Det lykkedes ikke, og da filmholdet også fik nej fra tyrkiske myndigheder, måtte filmen optages i Jordan.

Som voksen flyttede Abbasi først til Sverige og siden Danmark, hvor han blev uddannet instruktør på Den Danske Filmskole i 2011. Han spillefilmdebuterede med gyseren Shelley og fik et gennembrud med fantasifulde Grænse.

Instruktøren stod senest bag to afsnit af den amerikanske HBO-serie The Last of Us.

Det er ikke første gang, at Ali Abbasi kommer med skarpe kommentarer til verdens stormagter, som har forsøgt at stoppe udbredelsen af hans film.

”Det giver en tilfredsstillende følelse, at præstestyret som en hund vil bide, men ikke kan, fordi den er bundet fast. Jeg har knækket den censur, de troede, at de kunne lægge på enhver iransk-sproget film,” sagde instruktøren til Ekko i forbindelse med filmens danske biografpremiere i efteråret.

Ifølge filmens russiske distributør har ministeriet stoppet biografvisningerne med en noget vag formulering. Holy Spider byder angiveligt på indhold, som er ulovligt at vise jævnfør russisk lovgivning, skriver internationale medier.

Trailer: Holy Spider

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko