Oscar 2015
22. feb. 2015 | 14:56

Se intern Oscar-guide til de nominerede

Foto | Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Oscars videoguide viser klip fra Ben Affleck og Matt Damons frenetiske takketale i 1998, hvor de vandt en Oscar for deres originale manuskript til Good Will Hunting.

Hvordan skal man ikke holde sin takketale? Tom Hanks giver gode råd til de nominerede i underholdende Oscar-video, som er lækket til nettet.

Af Claus Christensen

To timers show spredt ud over fire timer. Det er, hvad der venter os i nat, hvor TV 2 sender showet, som starter klokken 02.30.

De fire timer kan føles endnu længere, når de nominerede fumler febrilsk med krøllede papirer, opremser navnene på hele deres pukkelryggede familie eller slet og ret bare er lange i spyttet.

For at hjælpe de nervøse vindere lavede Oscar-akademiet i 2005 An Insider’s Guide: What Nominees Need to Know, hvor den dobbelte Oscar-vinder Tom Hanks instruerer de nominerede i kunsten at holde en takketale.

Se instruktionsvideoen nederst!

Ser kun din skaldede plet
Skuespilleren deler sine råd op i fire punkter, og det vigtigste handler om at gøre sig færdig, før orkestret begynder at spille, og mikrofonen synker ned i bordet.

”Historien viser, at jo længere vinderne taler, des mindre interessante bliver de,” forklarer Tom Hanks i den muntre guide, der er fyldt med klip fra forbilledlige og knapt så forbilledlige takketaler.

Skuespilleren anbefaler indtrængende, at man lader noterne forblive i lommen.

”Hvis du stirrer ned i et stykke papir, så vil publikum kun se din skaldede plet,” siger han.

Kort og oprigtigt
Tom Hanks understreger, at kunsten at holde en god takketale handler om at give publikum noget at tænke over. Som da instruktøren Steven Soderbergh i 2001, fik publikum til at tænke på noget andet end glamour og berømmelse.

”Jeg vil gerne takke alle, som bruger deres dag på at være kreative. Jeg er ligeglad med, om det er en bog, en film, et maleri, en dans, et teaterstykke, musik. Denne verden vil ikke være til at leve i uden kunst,” sagde Steven Soderbergh.

Til sidst opsummerer Tom Hanks sine råd: Gør din tale kort, oprigtig og til noget helt særligt. Om Oscar-akademeiet stadig udsender videoen til de nominerede, vides ikke.

An Insider’s Guide: What Nominees Need to Know

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko