Oscar 2015
21. feb. 2015 | 21:30

Top 5: Bedste og værste Oscar-taler

Foto | Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Det er nærmest umuligt ikke at blive smittet af Cuba Gooding Jr.’s barnlige begejstring, da han i 1997 vinder en Oscar for sin birolle i Jerry Maguire og ikke engang orkestret kan overdøve ham.

Søndag nat hyldes verdens største filmkunstnere til den 87. Oscar-uddeling. Vi kårer historiens fem bedste og fem værste takketaler.

Af Anne Hjelm Sørensen

Der sker noget med folk, når de lukker fingrene om Oscar-statuettens gyldne maveskind.

Nogle leverer bevingede, rørende eller morsomme ord, der burde indbringe dem en supplerende pris, mens andre udviser talent i udenadslære med lange, uoriginale taksigelser.

Og så er der naturligvis dem, der gribes af pludselig vildskab og tilkendegiver deres eufori ved spontan akrobatik og lidenskabelige kærtegn. Her følger et udvalg af historiens bedste og værste Oscar-takketaler.


BEDST


1. Den ekstatiske

Det er svært ikke at blive rørt over Cuba Gooding Jr.’s barnligt euforiske Oscar-tale fra 1997, hvor han vandt for sin birolle i Jerry Maguire.

Oscar-orkestret forsøger at spille ham ned fra scenen, men det sætter ingen stopper for Goodings talestrøm, tværtimod, han hæver bare stemmen og bruger musikken som underlægning, og publikum rejser sig og bifalder hans uhæmmede glæde. Sådan!


2. Den politiske

”Any time you got the Pope and the Dixie Chicks against you, your time is up.”

Hvem husker ikke, da Michael Moore i 2003 havde inviteret de andre nominerede i dokumentarkategorien op på scenen og forvandlede sin Bowling for Columbine-takketale til en opsang til den daværende præsident George W. Bush?

Moores happening skabte furore i salen, og han blev både hujet og booh’et af scenen. Nogle år senere var alle i Hollywood (og store dele af Amerika) enig med Moore.


3. Den charmerende

Der er ingen tvivl om, at britiske Colin Firth får samtlige kvindehjerter til at banke hurtigere, da hovedrolleindehaveren i Kongens store tale i 2011 fremfører et eksempel på den perfekte Oscar-tale.

”Jeg bliver nødt til at advare jer om, at jeg i dette øjeblik oplever rørelser et sted i de øvre mavemuskler. De truer med at tage form af dansetrin,” siger Firth med sit sædvanligt tørre pokerfjæs, mens latteren fra salen tager til i lydstyrke. Storcharmerende, ydmyg og morsom!4. Den søde

Med nitten nomineringer og tre priser er Meryl Streep efterhånden selv klar over sin status som Oscar-showets Grand Old Lady. I sin seneste takketale for bedste skuespiller i Jernladyen i 2012 udviste hun stor ydmyghed og selvironi med ordene:

”Da jeg hørte mit navn blive råbt op, havde jeg det, som om jeg kunne høre halvdelen af Amerika sige: ’Åååh nej, hvorfor hende igen?!”


5. Den hede

Lidet kunne Halle Berry have vidst, at hun ville modtage mere end blot et høfligt kindkys af Adrien Brody, da hun i 2003 overrakte ham en Oscar for bedste mandlige skuespiller i Pianisten.

Lidenskaben kommer tilsyneladende over Brody, mens han tilbagelægger vejen fra tilskuerrækkerne til scenen, hvor han overfalder en uforberedt Barry med en gedigen snaver.

”I bet they didn’t tell you that was in the gift bag, huh?” siger han skælmsk til Berry, inden han helliger sig en ydmyg og velformuleret tale.


VÆRST


1. Den grådkvalte

Det var en tydeligt overvældet Gwyneth Paltrow, der i 1999 besteg scenen for at modtage en Oscar for bedste kvindelige skuespiller i John Maddens romantiske drama Shakespeare in Love.

Den sirlige skuespiller får først fremgispet en lang salve af taksigelser og må for alvor overgive sig til sine følelser, da hun når til familien. Hvor overvældende oplevelsen end må være, er det tre pinagtige minutter at overvære, hvilket kommer tydeligt til udtryk i kollegernes ansigtsudtryk.2. Den storhedsvanvittige

James Cameron leverer et tåkrummende moment, da han i 1998 vinder en Oscar for bedste instruktør.

Han lægger sådan set ganske fornuftigt ud, men vælger at afslutte med et noget overraskende og fjollet: ”I’m the King of the world” og wuhu’er som en anden hormonel gymnasieelev.Selvom det utvivlsomt er ment som spidsfindig reference til en af de centrale replikker i Titanic, falder det spontane sejrsråb til jorden i mødet med publikums velmente, men sparsomme latter.

 
3. Den pinlige

I den virtuelle verden hersker der ikke helt enighed om, hvorvidt Sally Fields Oscar-tale fra 1985 (hun vandt for En plads i mit hjerte) er charmerende eller pinlig.

Al tvivl burde dog være udryddet, da hun hen mod slutningen kammer helt over og skabagtigt pludrer: ”Jeg kan ikke benægte det faktum, at I kan lide mig! Lige nu kan I virkelig, virkelig godt lide mig!”4. Den livsfarlige

I 1992 får Jack Palance både salens publikum og seerne til at rykke helt frem på stolekanten, da han midt i sin takketale føler sig kaldet til at bevise sin ungdommelige styrke.

Den 73-årige skuespiller træder beslutsomt væk fra talerstolen, lægger sig på alle fire og gennemfører tre armbøjninger med én arm. Desværre er det mere desperat og nervepirrende end imponerende.

 


5. Den mærkelige

”Jeg er så forelsket i min bror lige nu,” siger Angelina Jolie, da hun i 2000 takker for sin Oscar for bedste kvindelige birolle i James Mangolds Girl, Interrupted.

Umiddelbart ganske sødt, tænker man, men Jolie smører lige endnu et lag lidt for intens søskendekærlighed på talen, inden hun forlader scenen …


Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko