Nyhed
18. nov. 2010 | 11:12

Soldat smuglede film ud af Armadillo

Janus Metz vinder journalistpris. Samtidig afslører han, at det var en soldat, der intetanende forhindrede, at Forsvaret fik fingre i en kontroversiel optagelse.
Af Andreas Straarup

Søndag og mandag var der journalistisk fagfestival i Odense. Her uddelte Foreningen for Undersøgende Journalistik en særpris til instruktøren Janus Metz for hans nærgående skildring af danske soldater i Afghanistan.

”I et originalt og undersøgende format giver dokumentarfilmen Armadillo et helt særligt indblik i en krig, som langt de fleste danskere kun kender fra overfladiske tv-billeder eller endnu en trist nyhed om en dansk soldats død,” lød det i begrundelsen.

Inden prisuddelingen blev Janus Metz interviewet af Filmmagasinet Ekkos chefredaktør, Claus Christensen, i en propfyldt sal. Her kom det frem, at filmens tilblivelse var endnu mere vanskelig, end det hidtil har været offentligt kendt.

Forklædt som gave

Metz og fotograf Lars Skree havde lavet en kontroversiel optagelse fra en såkaldt debriefing i Armadillo-lejren, hvor en dansk soldat omtaler et drab på en afghaner som en ”likvidering”. Forsvaret vidste, at optagelsen ville skabe røre, og man gjorde derfor alt, hvad man kunne for at få fingre i den.

”Af frygt for, at nogle af vores optagelser skulle blive inddraget, måtte vi smugle dem ud af lejren,” fortalte Janus Metz.

Udsmuglingen skete ved at give en soldat, der skulle hjem, optagelserne med i bagagen. Soldaten vidste ikke, hvad det var, han transporterede, og Metz fik sin kæreste til at afhente dem i Danmark.

”Jeg ringede til min kæreste og sagde, at jeg havde sendt en gave til hende. Jeg turde ikke sige andet, for jeg troede, vi blev aflyttet,” forklarede han.

Skuffet kæreste

Den nyforelskede kæreste blev naturligvis skuffet over pakkens indhold. Men optagelserne gik siden hen og blev en meget vigtig del af Armadillo-filmen.

De var en væsentlig årsag til, at Carsten Jensen beskrev filmen som ”et jordskælv i nationens selvforståelse” i et meget omtalt essay, der blev bragt i Ekko #49.

Og de affødte desuden heftig debat på Christiansborg, hvor de fik politikere til at diskutere, om de danske soldaters indsats havde været i overensstemmelse med de internationale krigskonventioner.

En film om Danmark

Janus Metz føler selv, at Armadillo har gjort en forskel og rykket ved danskeres syn på krigen i Afghanistan. Men han er også overrasket over, at nogen har oplevet den som et adrenalinkick, der har givet dem lyst til at blive soldater.

På nettet kan man for eksempel finde kommentarer som: ”TRO MIG. Sindssyg fed film. Den skal bare ses. Jeg vil udstationeres. NU ...”

”Min oprindelige intention med filmen var at lave et portræt af Danmark, som jeg synes har fået en meget militant indstilling til omverden. Ikke blot på grund af deltagelse i krige, men også på grund af vores behandling af indvandrere,” sagde Metz.

”Jeg var meget optaget af at lave en afbalanceret film, men måske er filmen tippet en smule og blevet lidt for medrivende.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko