Nyhed
21. aug. 2018 | 16:37

Spike Lee kritiseres af instruktør-kollega

Foto | Chayse Irvin
Politibetjentene Flip Zimmerman (Adam Driver) og Ron Stallworth (John David Washington) infiltrerer i BlacKkKlansman Ku Klux Klan.

BlacKkKlansman er blevet hyldet i Cannes, men nu anklages filmen for at være en romantisk fremstilling af politiets bekæmpelse af racisme i 1970’ernes USA.

Af Astrid Gjørup

Spike Lee er kendt for at behandle USA’s raceproblemer og sortes rettigheder i populære film som Do the Right Thing og Malcolm X.

Men nu beskyldes instruktøren for at have pyntet på politiets behandling af sorte borgerrettighedsforkæmpere i det autentiske komediedrama BlacKkKlansman. Filmen handler om den sorte politibetjent Ron Stallworth, som i 1970’erne infiltrerede Ku Klux Klan.

Spike Lees instruktør-kollega Boots Riley har skrevet et tre sider langt essay på Twitter, hvor han leverer skarp kritik af BlacKkKlansman, der kommer i danske biografer 20. september.

Riley skriver, at politiets kamp mod racisme i filmen beskrives som engageret og seriøs. Men det er, ifølge instruktøren, ikke et sandfærdigt billede af politiets indsats i 70’ernes USA.

”Det er en opdigtet historie, hvor de falske dele forsøger at fremstille en politibetjent som hovedpersonen i kampen mod racisme,” skriver Boots Riley på sin Twitter-profil.

”At Spike kommer med en film, hvor dele af handlingen er fabrikeret for at få sorte betjente og deres modpart til at ligne allierede i kampen mod racisme er, mildest talt, skuffende.”

Racistisk undertrykkelse
BlacKkKlansman vandt den næststørste pris på forårets Cannes-festival og har fået gode anmeldelser i USA, hvor filmen netop har haft premiere.

Boots Riley, der selv er aktuel i amerikanske biografer med racedramaet Sorry to Bother You, kritiserer dog ikke bare filmen, men også den virkelige hovedperson Ron Stallworth.

Ifølge instruktøren fortæller Stallworth ikke sandheden i sin biografi, som BlacKkKlansman er baseret på. Faktisk beskylder Boots Riley den forhenværende politibetjent for selv at have begået en række angreb på sorte under borgerrettighedsbevægelser i USA.

”Den ægte Ron Stallworth infiltrerede en radikal organisation for afroamerikanere i tre år,” skriver instruktøren på Twitter.

”Her saboterede han en organisation, hvis mål var at kæmpe mod racistisk undertrykkelse.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko