Nyhed
13. sep. 2005 | 14:22

Spøgelsesskib uden indhold

Filmskolen og Filminstituttet er på gal kurs, mener formanden for Danske Filminstruktører.

Af Claus Christensen

Danske Filminstruktører ruster sig til forhandlingerne om det næste filmforlig. I en kronik kritiserer foreningens formand, Ebbe Nyvold, den "succesmodel", som Filmskolen og Det Danske Filminstitut arbejder efter.

"Filmskolen har de senere år bevidst arbejdet på, at instruktøreleverne skal lære at arbejde i kreative team," skriver Ebbe Nyvold den 9. september i Politiken.

"Filmskolen kalder det en triangel-metode, hvor de to andre parter i trekanten er manuskriptforfatter og producer. Det er nået så vidt, at instruktøreleverne får at vide, at det er den eneste model, de må arbejde efter, mens de går på Filmskolen. Samtidig har Det Danske Filminstituts ledelse i skrift og tale promoveret det kreative team som den 'danske model', som om det er noget særligt." 

Mange kokke fordærver filmen
Lars von Trier startede i sommers en heftig filmdebat, da han i EKKO #28 langede ud efter navngivne manuskriptforfattere, som efter Triers mening gør dansk film overfladisk og upersonlig. Ligesom Trier slår Ebbe Nyvold til lyd for auteurbegrebet, hvor det er instruktøren, som har det fulde, kunstneriske ansvar: 

"Al erfaring siger, at de bedste film skabes, når der er én vision, som er bestemmende for værket. Mange kokke fordærver enhver film, og i så tilfælde bliver middelmådighed, leflen og tilfældige indfald kendetegnende."

Omklamrende og udansk
Ebbe Nyvold går ind for, at instruktører samarbejder og indgår i teams, men ikke som et påtvunget koncept.

"Det kreative team er et omklamrende og udansk koncept. Der er ingen undersøgelser eller data, der dokumenterer, at konceptet har nogen gavnlig effekt på dansk films succes eller kunstneriske udvikling," skriver Ebbe Nyvold og kalder Filmskolen og Filminstituttets kurs for "et spøgelsesskib uden indhold". 

"Der skal være fleksibilitet og dynamik i udvikling af dansk film. Derfor skal vi — i stedet for kun at hævde ideen om det kreative team — også dyrke ideen om det naturlige samarbejde. Det naturlige samarbejde er, når omstændigheder, processer og de involverede individer sætter dagsordenen," understreger Ebbe Nyvold.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko