Nyhed
01. mar. 2015 | 15:28

Stille hjerte vinder fire Bodil-priser

Foto | Rolf Konow
Danica Curcic (tv.) vandt en Bodil for sin hovedrolle i Stille hjerte. Her ses hun sammen med Paprika Steen, der spiller hendes geskæftige storesøster i filmen.

Bille Augusts kunstneriske comeback blev den store vinder, da Danske Filmkritikere i går aftes kårede de bedste filmpræstationer i det forgangne år.

Af Claus Christensen

Den hedder Stille hjerte, men i går aftes i Bremen Teater i København var det et højlydt hjerte, som bankede for dramaet om den aldrende kvinde (Ghita Nørby), der samler familien for at sige farvel.

Hele fire priser blev det til. Instruktøren Bille August modtog prisen for bedste film, datteren i familien, Danica Curcic, vandt for bedste kvindelige hovedrolle, Pilou Asbæk for bedste mandlige birolle og Christian Torpe for bedste manuskript.

Sidstnævnte er en nystiftet pris, som ifølge den konservative Bodil-komité endnu ikke er en rigtig Bodil. Hvorfor egentlig? Og hvorfor uddele en fotografpris og en scenografpris, som heller ikke er en rigtig Bodil? Gå dog all in eller drop de priser, hvis komitéen ikke kan stå inde for dem.

Aftenens anden store vinder blev spillefilmdebutanten Søren Balles Klumpfisken. Det nordjyske fiskerdrama har haft et beskedent liv i biografen, men danske filmkritikere fremhævede den med priser for bedste mandlige hovedrolle (Henrik Birch) og bedste kvindelige birolle (Susanne Storm).

Et flot signal om, at dansk skuespilkunst er andet end Tordenskjolds soldater.

Hvor var Trier?
Aftenens store taber blev Niels Arden Oplevs Kapgang, der havde fået fire nomineringer, men gik tomhændet hjem.

Og så spejdede man forgæves efter Lars von Trier. Hans egen udgave af Nymphomaniac var af uransagelige årsager slet ikke nomineret, selvom filmen indiskutabelt er et værk af internationalt format.

Sidste år nominerede filmkritikerne den censurerede udgave (og tildelte Charlotte Gainsbourg prisen for bedste hovedrolle). At de ikke mener, at Triers udgave er blandt årets fem bedste danske film i 2014, er uforståeligt.

Om nogen bør danske kritikere vel støtte instruktørens – i modsætning til producenten og pengemændenes – vision. I historiens krystalklare lys vil det under alle omstændigheder stå som en æresplet, at danske filmkritikere forbigik et af Triers absolutte hovedværker.

Trøsteprisen
Som for at råde bod på skaden gav man i stedet en Sær-Bodil til Molly Malene Stengaard, der både har klippet den korte og lange udgave af filmen. Velfortjent!

Joshua Oppenheimer modtog lige så fortjent prisen for bedste dokumentarfilm (The Look of Silence), og der var heller ikke noget at indvende imod, at Richard Linklater in absentia fik en Bodil for bedste amerikanske film, nemlig Boyhood.

Derimod var det en smule overraskende, at den svenske Force Majeure snuppede prisen for bedste ikke-amerikanske film for øjnene af den polsk-danske Ida. Men mon ikke, at folkene bag Ida efter deres Oscar-triumf godt kan unde talentfulde og originale Ruben Östlund denne pris?

Og så var der Viggo
Filmbranchens egen pris Robert, som ironisk nok i kritikerkredse går for at være den kommercielle pris, kårede for en måned siden Nymphomaniac Director’s Cut som årets film, og komitéen fik overtalt den ellers prisfobiske Lars von Trier til at deltage i showet.

Man var spændt på, hvad Bodil som modtræk til konkurrentens scoop ville komme op med. Det blev den amerikansk-danske skuespiller Viggo Mortensen, der blev fløjet ind fra det store udland, så han kunne modtage en Æres-Bodil.

En fin gestus til en sympatisk stjerne, men det kunne ikke undgå at fremstå som et forsøg på at give Bodil-festen en glamour, som man åbenbart ikke mente, at årets danske prismodtagere i sig selv var garanter for.

Vindere ved Bodil-festen 2015


Danske film

VINDER: Stille hjerte
All Inclusive
Når dyrene drømmer
Klumpfisken
Kapgang

Dokumentar
VINDER: The Look Of Silence
Cirkusdynastiet
1989
Våbensmuglingen
We Are Journalists

Kvindelig hovedrolle
VINDER: Danica Curcic, Stille hjerte
Bodil Jørgensen, All Inclusive
Paprika Steen, Stille hjerte
Sonia Suhl, Når dyrene drømmer
Ghita Nørby, Stille hjerte

Mandlig hovedrolle
VINDER: Henrik Birch, Klumpfisken
Mikael Persbrandt, En du elsker
Villads Boye, Kapgang
Uffe Rørbæk, Det andet liv

Kvindelig birolle
VINDER: Susanne Storm, Klumpfisken
Birgitte Hjort Sørensen, En du elsker
Sarah-Sofie Boussnina, Fasandræberne
Danica Curcic, Fasandræberne
Sidse Babett Knudsen, Kapgang

Mandlig birolle
VINDER: Pilou Asbæk, Stille hjerte
Ali Sivandi, Ækte vare
Anders W. Berthelsen, Kapgang
David Dencik, Kapgang
Lars Mikkelsen, Når dyrene drømmer

Ikke-amerikanske film
VINDER: Force Majeure
Vintersøvn
Ida
To dage, en nat
Fortiden

Amerikanske film
VINDER: Boyhood
Hende
Inside Llewyn Davis
Dallas Buyers Club
Nebraska

Sær-Bodil
Klipper Molly Malene Stensgaard

Æres-Bodil
Viggo Mortensen

Årets filmmanuskript
Christian Torpe, Stille hjerte

Fotografprisen
Niels Thastrum, Når dyrene drømmer

Henning Bahs Prisen
Scenograf Rie Lykke, Kapgang

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko