Nyhed
18. maj 2012 | 17:50

Stjerne bag tremmer

Foto | Fandango
Reality

Mads Mikkelsen får konkurrence på Cannes-festivalen fra uventet kant. Stjernen i Reality er straffefange og har ikke fået udgangstilladelse til festivalen.

Af Claus Christensen og Jesper Bo Petersen

I morges blev italienske Matteo Garrones Reality vist for pressen som en del af hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen. Og ved det efterfølgende pressemøde stillede holdet bag filmen op for at svare på spørgsmål fra verdenspressen.

Der manglede dog en central person, nemlig Aniello Arena, der spiller hovedrollen som den napolitanske fiskehandler og småsvindler, som bliver besat af tanken om at deltage i et reality-show a la Big Brother.

Arena er dog lovlig undskyldt. De sidste tyve år har han nemlig siddet i fængsel, og det var kun, fordi en dommer havde givet ham lov til at deltage i filmoptagelserne, at han overhovedet kunne være med i filmen. Han kunne bare ikke få tilladelse til også at komme til Cannes og møde pressen og bestige den røde løber til aftenens gallapremiere.

”Han er meget glad for, at filmen er blevet udtaget til Cannes,” kunne Garrone dog berette på dagens pressemøde.

Teater i fængslet
Arena, der selv er fra Napoli, startede sin skuespillerkarriere bag tremmerne i Volterra-fængslet. Her blev han i 2001 en del af fængslets teaterkompagni, Fortezza, som har spillet på flere af Italiens store scener. Og siden 2007 har Arena også været med i flere dokumentarer og teaterproduktioner uden for murene.

Hvad Arena sidder inde for, melder historien dog ikke noget om.

Matteo Garrone vandt i 2008 juryens pris for Gomorra, der tegner et barskt, realistisk portræt af den napolitanske Camorra-mafia, der inficerer alle niveauer af det italienske samfund. Og allerede dengang havde instruktøren Arena i kikkerten.

”Da jeg var ung, plejede jeg at gå i teatret med min far, som var teaterkritiker. Her lærte jeg Fortezza-kompagniet at kende. Jeg ville egentlig have skuespilleren med i Gomorra, men dommeren tillod det ikke,” fortalte Garrone under dagens pressemøde.

Rollen som Luciano i Reality er Aniello Arenas første spillefilmrolle. Filmen har fået en blandet modtagelse af de danske kritikere, som i gennemsnit giver filmen 2,6 stjerner ud af fire mulige på stjernebarometret.

Men Arena er en opsigtsvækkende outsider i kampen om palmen for bedste mandlige skuespiller, hvor han er oppe imod blandt andre danske Mads Mikkelsen, der har hovedrollen i Thomas Vinterbergs Jagten.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko