Nyhed
16. sep. 2013 | 23:06

Stjernebesat slavefilm vinder i Toronto

Foto | Jaap Buitendijk
12 Years a Slave bygger på en autentisk historie om en fri, sort mand, der blev kidnappet og solgt som slave i Louisiana.

Steve McQueens drama med Michael Fassbender og Brad Pitt er blevet frontløber i Oscar-ræset efter at have vundet publikumsprisen på Toronto International Film Festival.

Af Marie Andersen

I går blev vinderne af Toronto International Film Festival, en af verdens mest prestigefyldte filmfestivaler, fundet. Modsat de fleste andre store festivaler har Toronto ikke nogen jury, men lader publikum bestemme, hvem der tager guldet. 

Det har vist sig at være en god indikator for, hvilke film der ligger forrest i Oscar-kapløbet. 

Tidligere vindere af Torontos People’s Choice Award tæller Silver Linings Playbook, Slumdog Millionaire og Kongens store tale, der alle indkasserede flere Oscar-statuetter. 

Bygger på rigtig historie
Britiske Steve McQueen blev årets vinder for det historiske drama om amerikansk slavehandel. Filmen er baseret på den selvbiografiske bog Twelve Years a Slave af Solomon Northup: en fri, sort mand, der blev kidnappet og solgt som slave i 1841 i Louisiana. 

Northup portrætteres af Chiwetel Ejiofor, der brød igennem i den britiske thriller Dirty Pretty Things. På rollelisten er også Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Dano og Michael Fassbender, der før har arbejdet sammen med Steve McQueen i de kritikerroste Hunger og Shame. 

Filmen har fået superlativer til overflod af anmelderne, der ikke mindst fremhæver de fremragende skuespilpræstationer og loyaliteten over for Solomon Northups bog. Og Brad Pitt, der både producerer og spiller med i filmen, udtalte efter premieren: ”Hvis jeg aldrig får lov at spille med i en film igen, så er det her et godt tidspunkt at stoppe på.” 

Med sejren blev 12 Years a Slave, der får dansk premiere 27. februar 2014, øjeblikkelig bookmakernes favorit til Oscar-uddelingen om et halvt års tid. 

Mor søger søn
Steve McQueen var ikke den eneste brite, der fik opmærksomhed på Toronto. Andenpladsen i People’s Choice Award gik til Stephen Frears’ Philomena (dansk premiere 28. november), der også er baseret på virkelige hændelser. Judi Dench spiller irske Philomena Lee, der leder efter sin søn, som den katolske kirke tvang hende til at bortadoptere. 

Tredjepladsen gik til Prisoners, som handlerom en far, der tager eftersøgningen af sin kidnappede datter i egen hånd. Hugh Jackman og Jake Gyllenhaal har hovedrollerne, og filmen kommer til Danmark 2. januar 2014. 

I dokumentarkategorien, People’s Choice Documentary Award, vandt The Square af Jehane Noujaim, som skildrer det egyptiske oprør på Tahrir-pladsen i Cairo. 

”Midnight Madness” er en kategori, der fokuserer på de skøre og aparte film, og her gav publikum i år prisen til Sion Sonos blodige actionfilm Why Don't You Play in Hell?

Kommentarer

Toronto International Film Festival 

Toronto International Film Festival blev stiftet i 1976 og løber af stablen hvert år i september med cirka 400.000 deltagere. 

I år deltog 366 film, heraf 78 kortfilm. 

People’s Choice Award er hovedprisen og gives til den film, der har fået den højeste score af publikum. 

146 film havde premiere på TIFF i år, og tidligere har film som Ray, American Beauty og Black Swan haft premiere på festivalen.

Dette års største priser:

People’s Choice Award: 12 Years a Slave (Steve McQueen)

Andenplads: Philomena (Stephen Frears)

Tredjeplads: Prisoners (Denis Villeneuve) 

People’s Choice Documentary Award: The Square (Jehane Noujaim) 

People’s Choice Midnight Madness Award: Why Don't You Play in Hell (Sion Sono) 

Prize of the International Critics (FIPRESCI) for Special Presentations: Ida (Pawel Pawlikowski) 

Se alle vinderne her.

© Filmmagasinet Ekko