Nyhed
21. feb. 2015 | 14:17

Hayao Miyazaki: Stop Muhammed-satire

Foto | uoplyst
Hayao Miyazaki træder ind i debatten om karikaturtegningerne med et klart budskab: Man bør ikke karikere noget, andre kulturer værdsætter.

Den japanske mesterinstruktør mener, at vestlige satiretegnere bør nøjes med at gøre grin med deres egne ledere.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Efter sidste weekends terroranslag i København er debatten om ytringsfrihed atter blevet aktuel.

Indtil videre har både politikere, religiøse repræsentanter og diverse kulturpersonligheder ytret sig om presseetik, karikaturtegninger og satire.

Og nu træder den japanske animationsinstruktør Hayao Miyazaki ind i debatten.

Ifølge The Guardian har han udtalt sig om Muhammed-tegningerne til japanske medier i anledning af angrebet på det franske satireblad Charlie Hebdo i januar.

”Som jeg ser det, er det en fejl at lave karikaturtegninger af noget, som andre kulturer værdsætter højt. Det er en god idé at stoppe det,” siger Hayao Miyazaki, der er kendt for mesterværker som Chihiro og heksene, Min nabo Totoro og Prinsesse Mononoke.

Tvivlsom satire
Det er ikke første gang, at den 74-årige instruktør udtaler sig politisk. Da Chihiro og heksene i 2003 vandt en Oscar for bedste animationsfilm, nægtede Miyazaki at deltage i prisoverrækkelsen, fordi USA var gået militært ind i Irak.

I en verserende konflikt om Muhammed-tegningerne argumenterer han for, at tegningerne i stedet retter det satiriske skyts mod deres egne politiske skikkelser.

”Først og fremmest skal man lave karikaturtegninger af sit eget lands politiker. Det virker ganske enkelt tvivlsomt at gå efter politiske ledere fra andre lande,” siger Hayao Miyazaki, der i dag leder animationsstudiet Ghibli, som han var med til at grundlægge i 1985.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko