Nyhed
09. sep. 2013 | 00:17

Japansk tegnemester går på pension

Foto | Venedig Film Festival
The Wind Rises er baseret på historien om designeren af de Mitsubishi-kampfly, japanerne brugte under Anden Verdenskrig.

I en alder af 72 år lægger Hayao Miyazaki blyanten fra sig. Hans ellevte tegnefilm har netop haft premiere på filmfestivalen i Venedig.

Af Ida Rud

The Wind Rises, den kommende Miyazaki-film, finder sted i Japan i tiden mellem de to verdenskrige.

Filmen blev mødt med begejstring ved visningen i kanalbyen Venedig. Så meget desto sørgeligere er nyheden om, at Hayao Miyazaki med den magiske fortællestil ikke længere vil lave film.

Han har været fem år om at lave The Wind Rises, der kommer efter Ponyo på klippen ved havet fra 2008, og netop det lange arbejdsforløb er en af årsagerne til, at Miyazaki siger stop.

Han tegner selv tusindvis af tegninger til en film, men kan ikke længere arbejde så koncentreret eller hurtigt.

”Jeg startede som animator, så det er den eneste måde, jeg kan gøre tingene på. Hvis jeg var kommet på en bedre metode, ville jeg have benyttet den for lang tid siden,” siger han ifølge det amerikanske brancheblad Variety.

Den barnlige uskyld
Miyazaki er manden bag Oscar-vinderen Chihiro og heksene, der virkelig satte anime-film på nethinden hos både børn og voksne.

Men hans smukke katalog tæller også Prinsesse Mononoke, Kiki – den lille heks og Min nabo Totoro.

En Miyazaki-film er kendetegnet ved magisk realisme, barnlig uskyld hos de unge, handlekraftige – og ofte kvindelige – hovedroller, og at selv de værste skurke kan ændre sig.

Filmene stråler af farver og håndtegnede detaljer – et håndværk, der med tiden er gledet i baggrunden for computeranimation.

Af hensyn til studiet
Totoro – det magiske, pelsede skovdyr – er logo for Studio Ghibli, der siden 1985 har udgivet Miyazakis og åndsbeslægtedes film.

Miyazaki selv var med til at grundlægge studiet sammen med blandt andre hans mentor Isao Takahata, der står bag den barske og rørende krigsfilm Grave of the Fireflies.

Det er blandt andet også af hensyn til det japanske animestudie, at Miyazaki stopper: Der er simpelthen ikke råd til, at hans film er så mange år om at blive færdige.

Heldigvis vil der stadig komme film fra Studio Ghibli. Der er således to på tegnebrættet, som får premiere i henholdsvis slutningen af 2013 og starten af 2014.

En animationsæra er slut
Miyazaki har tidligere luftet tanken om at gå på pension, men denne gang skulle det holde stik. Selv siger han: ”Jeg er virkelig alvorlig denne gang … min animationsæra er slut.”

Han regner dog med at arbejde ti år endnu. ”I stedet for tegnefilm er der forskellige ting, jeg har lyst til at prøve og gøre,” udtaler han.

Det kommer dog ikke til at indeholde hverken korte tegnefilm, manuskripter eller vejledning til fremtidige Studio Ghibli-produktioner.

Til gengæld agter han ifølge Variety at bruge tid på Studio Ghibli-museet i Tokyo. ”Hvem ved, måske udstiller jeg mig selv …” lyder det grinende fra gråskæggede animator.

Kommentarer

Hayao Miyazakis film

The Wind Rises, 2013

Ponyo på klippen ved havet, 2008

Det levende slot, 2004

Chihiro og heksene, 2001

Prinsesse Mononoke, 1997

Porco Rosso, 1992

Kiki – den lille heks, 1989

Min nabo Totoro, 1988

Laputa – slottet i himlen, 1986

Nausicaä – fra vindenes dal, 1984

Lupin the III: The Castle of Cagliostro, 1979

© Filmmagasinet Ekko