Nyhed
30. okt. 2020 | 19:25

Store instruktører i opråb mod Netflix

Foto | Manolo Pavón
Pedro Almódovar instruerer Antonio Banderas under optagelserne af Smerte og ære. Den spanske instruktør har sammen med en række europæiske kolleger slået sig sammen for at lægge pres på streamingtjenester.

Danske produktionsselskaber har skrevet under på en europæisk erklæring fra filmfolk som Pedro Almodóvar og Pawel Pawlikowski, der ønsker EU-lovkrav mod streaminggiganter.

Af Thea Torp

Næsten 600 fremtrædende europæiske instruktører og andre filmfolk har underskrevet en erklæring, som kræver, at streaminggiganter investerer i det europæiske marked.

Blandt underskriverne er spanske Pedro Almodóvar og polakkerne Pawel Pawlikowski og Agnieszka Holland.

Men også danske producere som Mikkel Jersin fra Snowglobe og Signe Leick Jensen fra Toolbox Film har meldt sig under fanerne.

I erklæringen foreslår filmfolkene, at EU ved lov skal tvinge streamingtjenester som Netflix og Amazon til at investere 25 procent af deres europæiske overskud i kontinentets filmproduktion. Heraf skal mindst 80 procent gå til uafhængige produktionsselskaber.

Streamingtjenesterne skal samtidig i højere grad lade filmskaberne beholde rettighederne og den kreative selvbestemmelse over værket, lyder det i erklæringen.

Kamp mod amerikanerne
Erklæringen kommer i forbindelse med udformningen af en ny EU-lov, som har deadline til januar næste år, skriver branchemediet Deadline.

Der er tale om Audiovisual Media Services Directive (AVMS). Lovforslaget stiller krav til, at de internationale streaminggiganter skal poste en del af deres budget i lokale produktioner, der ellers risikerer at blive udkonkurreret af amerikanske produktioner.

Amazon Prime og Disney+ er allerede aktive på det danske marked og er i gang med at gøre deres indtog på det europæiske marked.

Lovgivningen lægger sig op ad en lov, der siden 1989 har været gældende for tv-stationer i Europa. Initiativtageren er organisationen European Producers Club, der repræsenterer uafhængige film- og tv-producenter i hele Europa.

Hvad med i Danmark?
Det er op til hvert enkelt land at vælge, hvordan loven skal udmøntes.

I Danmark blev der under medieforhandlingerne i 2018 lagt op til en Netflix-skat på to procent af en streamingtjenestes overskud herhjemme.

Men det er altså langt fra nok for de europæiske filmfolk. De argumenterer for en model, som ligner den, der allerede findes i Frankrig. Her skal streamingtjenester som Netflix investere 25 procent af deres overskud i landet i fransk film.

Ekkos blogger Claus Bülow Christensen har i et indlæg skrevet om, hvordan man gør i de forskellige europæiske lande, og opfordret til at komme i gang i Danmark.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko