Cannes 2014
Nyhed
29. apr. 2014 | 12:28

Strid om åbningsfilmen i Cannes

Foto | David Koskas
Franske Olivier Dahan (tv.) instruerer Nicole Kidman i rollen som Grace Kelly. Men distributøren Harvey Weinstein har sin egen mening om, hvordan skuespillerens liv bør gengives.

Den amerikanske distributør Harvey Weinstein overvejer at opgive rettighederne til Grace of Monaco, der er åbningsfilm på Cannes-festivalen.

Af Andreas Risby

Man skulle mene, at det er enhver distributørs drøm, at deres film bliver udvalgt til at åbne Cannes-festivalen. Men Harvey Weinstein er så utilfreds med Cannes-versionen af Grace of Monaco, at han barsler med at droppe rettighederne til at udsende den i USA.

Filmens franske instruktør Olivier Dahan har som følge af fransk lovgivning final cut – altså det endelige ord at have sagt. Og det er hans version, der bliver vist i Cannes.

Weinstein mener dog, at der er en række mangler ved filmen. Ifølge Variety ønsker han blandt andet, at filmen fokuserer mere på Grace Kellys tid i Hollywood og de politiske stridigheder i Monaco, hvor skuespilleren giftede sig med fyrst Rainier III.

Men Dahan står fast på, at Cannes-versionen er den endelige. 

Åbent slagsmål
Weinstein og Dahan har åbent bekæmpet hinanden siden i fjor, hvor filmen oprindelig skulle have haft premiere. Den skulle have udkommet i november 2013, men Weinsteins selskab annoncerede, at den ikke var klar.

Weinstein ville tilsyneladende gennemtrumfe en version af filmen, som Dahan ikke kunne stå inde for. Han udtalte sig dengang til den franske avis Liberation om sine frustrationer.

”Der er på nuværende tidspunkt to versioner af filmen: Min og hans … som i mine øjne er en katastrofe,” sagde Dahan.

Dahan mente, at Weinstein kun interesserede sig for, at filmen skulle tjene penge og brugte barske metoder for at få sine ønsker opfyldt.

”Når du konfronterer en amerikansk distributør som Weinstein, ikke for at nævne navne, så er der grænser for, hvad du kan stille op. Enten siger du ʼfind ud af det med din egen bunke lortʼ, eller også ruster du dig, så afpresningen bliver mindre voldelig,” sagde han.

Muligt kompromis
Det forventes, at Weinstein senere på ugen vil beslutte, om han helt vil droppe distributionsrettighederne.

I så fald vil det give filmens producenter mulighed for at finde en anden distributør i USA. De er dog endnu åbne for, at der bliver udsendt en alternativ version til det amerikanske marked klippet efter Weinsteins ønsker.

Det er langt fra første gang, at Harvey Weinstein er involveret i konflikter af denne art. Han er berygtet for at blande sig i klippeprocessen, og det er ikke uden grund, at han i Hollywood har fået øgenavnet ”Harvey Saksehånd”.

Uoverensstemmelser mellem Weinstein og hans samarbejdspartnere har for eksempel ledt til langstrakte juridiske krampetrækninger bag kulissen på film som The Reader og Den engelske patient.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko