Nyhed
04. apr. 2023 | 16:27 - Opdateret 04. apr. 2023 | 17:34

Succesroman kæmper ved billetlugerne

Foto | Andreas Bastiansen

Det er ikke meget støtte, den unge forfatter Leonora Christina Skov (Frederikke Dahl Hansen) får af sine forældre (Sarah Boberg og Jens Albinus), da hun bryder ud af parcelhushjemmet for at blive kunstner.

”Når man filmatiserer en stor bog og laver sit helt eget greb på den, skal det dele vandene,” siger distributionschef om Den, der lever stille, som efter blandede anmeldelser håber på større publikum.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Det er en blandet modtagelse, filmatiseringen af succesromanen Den, der lever stille har fået hos danske anmeldere.

Ekkos Bo Tao Michaëlis giver fire stjerner til det syrede drama, hvor stortalentet Frederikke Dahl Hansen spiller forfatteren bag forlægget, Leonora Christina Skov.

I Kristeligt Dagblad er tidligere DR-anmelder Per Juul Carlsen endnu mere begejstret med fem stjerner. Derimod er Nanna Frank Rasmussen i Politiken mere forbeholden med tre stjerner. I den negative boldgade giver Jyllands-Postens Katrine Sommer Boysen kun to stjerner til filmen, som er instrueret af Puk Grasten og produceret af Regner Grasten.

I sidste uge fik filmen premiere, og i åbningsweekenden – altså de første fire dage fra torsdag til søndag – har den ifølge Det Danske Filminstitut solgt 7.515 billetter.

Distributionschef Frederik Honoré fra Nordisk Film, der lancerer filmen i landets biografer, fortæller Ekko, at Den, der lever stille havde en glimrende mandag og nu i alt har solgt 11.114 billetter.

Det er ikke noget kæmpestort tal, men hos Nordisk Film er de indtil videre tilfredse.

”Jeg tænker overordnet set, at det er godt. Vi er sådan set meget glade, for flere danske film som Superposition og København findes ikke har haft det svært. Vi har også en hel påske foran os, så vi er ved godt mod,” siger Frederik Honoré.

– Hvad tænker du om filmens meget blandede anmeldelser?

”Når man filmatiserer en stor bog og laver sit helt eget greb på den, skal det dele vandene. Det har denne film også gjort. Nogle har taget imod den med kyshånd, mens andre ikke er med.”

”Jeg ville have hadet en 1:1-filmatisering, for bogen har man jo læst. Det er en modig film, der stikker hovedet frem. Det kan give nogle øretæver, som den har fået i nogle medier, mens andre har omfavnet den. Det var vi fuldstændigt klar over, men vi må huske, at filmen har fået langt flere gode end dårlige anmeldelser.”

Påske uden sol
Frederik Honoré har tidligere fortalt Ekko om den tommelfingerregel, som han arbejder med, når det gælder billetsalg.

Man siger gerne, at tallet for åbningsweekenden skal ganges med fire-fem stykker for at spå om det endelige antal solgte billetter, men det er langt fra en præcis metode.

Nogle film er længere tid om at oparbejde momentum, og distributionschefen tror, at Den, der lever stille er blandt dem.

Han vil ikke udtale sig om, hvor Nordisk Film håber at lande. Ud fra tommelfingerreglen vil det blive i omegnen af 30.000 billetter, hvilket nok ikke var håbet, da Regner Grasten sikrede sig rettighederne til at filmatisere bogen, som er solgt i over 160.000 eksemplarer.

”Folk skal lige ud ad starthullerne, og det er sådan en slags film, der ikke bumler derudad med det samme,” siger Frederik Honoré.

”Jeg tror, at filmen når langt i det marked, vi har nu. Underverden 2 er på vej, men det er et helt andet publikum, og ellers kommer der ikke en ny dansk film i lang tid. Så hvis det voksne publikum vil ind og se en kvalitetsfilm, er det Den, der lever stille. Jeg er enormt optimistisk, men hvor det ender, tør jeg ikke sige.”

”Forhåbentlig kommer der nu nogle påskedage, hvor solen ikke brager alt for meget, og folk har fri til at gå i biffen. Så må vi se, men vi tror på et enormt langt liv til filmen.”

Forfatteren bakker op
Leonora Christina Skov har op til premieren på Den, der lever stille gjort ihærdigt stor reklame for filmen på blandt andet Facebook og Instagram.

Forfatteren har også i annoncer og interviews bakket varmt op om filmen. I en helsides annonce i magasinet Helse udtaler forfatteren:

”Jeg synes oprigtigt, at den film er en ekstraordinær bedrift: intenst og nuanceret, smukt fotograferet med en gennemført æstetik og fuldstændigt tro mod de grundfølelser, som jeg om nogen kender.”

Filmen er dog meget anderledes end bogen.

Blandt andet er der referencer til David Lynch og hans Twin Peaks, mens en ulv lusker rundt på det hospice, hvor hovedpersonens mor er indlagt.

”Jeg tror, mine læsere vil kunne mærke bogen i filmen, men samtidig få en helt anden oplevelse. Det ville da også være kedeligt, hvis Puk havde gengivet romanen én til én. Så kunne jeg bare have bedt Bille August om at lave den,” siger Leonora Christina Skov i Ekko #93 og fortsætter:

”Puk har skabt den film, jeg ikke anede, jeg gerne ville have. Det er ikke min film, men det er min fortælling.”

Trailer: Den, der lever stille

Kommentarer

Den, der lever stille i Ekko

Dar Salim er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

Interview med Puk Grasten og Leonora Christina Skov om deres arbejde med Den, der lever stille.

Vi har også mødt hovedrolleindehaver Frederikke Dahl Hansen og tegner et portræt af et sjældent talent.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko