Viborg Animation Festival 2019
11. sep. 2019 | 09:20

Sydkorea indtager Viborg med animation

Foto | Finecut
I den sydkoreanske zombiekultfilm Seoul Station fra 2016 kæmper en række mennesker for at overleve en kamp mod de udøde i landets hovedstad.

Viborg Animation Festival åbner den 23. september og byder på et mangfoldigt filmprogram, der rummer alt fra koreanske kortfilmssamlinger til afgangsfilm fra hele verdens animationsskoler.

Af Frederik Hoff

Midt i det midterste Midtjylland finder landets store animationsfestival sted for ottende gang.

The Animation Workshop præsenterer igen i år en hel uge med filmvisninger, events og masterclasses – alt sammen for at hylde det magiske animationsmedie.

FN’s verdensmål er årets tema under titlen ”Human Impact”, og festivalen vil altså vise, hvordan animation kan være med til at ændre menneskets forståelse af verden.

Årets gæsteland er Sydkorea, og et væld af koreanske animationskunstnere besøger Viborg for at lære fra sig. Blandt dem er Seoro Oh, som har lavet festivalens animerede trailervideo, der illustrerer, hvordan menneskets hærgen og overbefolkning har ødelagt naturens balance.

Fire omfattende, koreanske kortfilmprogrammer samt en masterclass med den banebrydende webcomics-kunstner Rigun Yis er klemt ind på de syv dage, så der er rig mulighed for at få en smagsprøve på den fremadstormende koreanske animationskultur anno 2019.

Desuden er der mulighed fro at se nogle af Sydkoreas mest interessante, animerede spillefilm i de midtjyske biografer. Heriblandt den selvbiografiske Approved for Adoption og zombiefilmen Seoul Station, der fungerer som en prequel til samme instruktørs live-action-drama Train to Busan, begejstret anmeldt af Ekko.

 6. klasse som jury
Gæsterne fra øst ledsages af en række kortfilmkonkurrencer. Der er en konkurrence for de bedste kortfilm i Europa, som alle udforsker den fælles europæiske identitet, og en international afgangsfilmkonkurrence, hvor færdiguddannede animationsinstruktører fra hele verden – inklusive The Animation Workshops egne elever – kan indstille deres afgangsfilm.

Priserne uddeles den 29. september til VAF Awards.

Det måske mest imponerende initiativ på festivalen er Animok, som tillader børn og unge at komme gratis i biografen. Her er udvalgte kortfilmprogrammer sat særligt sammen til yngre publikummer, der således også får mulighed for at opleve den betagende koreanske og internationale animationskultur.

Hvert år bliver en 6. klasse fra Viborg inviteret til at være jury for Viborg Youth Audience Award. Her får de undervisning i, hvordan man ser og bedømmer film, hvorefter de udvælger vinderen af prisen og på den måde bliver inddraget i filmens verden på en måde, som børn sjældent gør.

Selv om det som udgangspunkt er en animationsfestival, er der også plads til et par live action-spillefilm på programmet, hvor succeser som Snowpiercer og den dansk-koreanske Forget Me Not, som Ekko anmeldte tidligere i år, er at finde.

Viborg Animationsfestival løber af stablen fra 23. til 29. september og foregår i Viborg og omegn.

Kommentarer

Viborg Animation Festival

Startede i 2012 med at vise animationsfilm for børn og voksne.

Danmarks største animationsfestival.

Arrangeret af uddannelsen The Animation Workshop.

I år er temaet Human Impact, og gæstelandet er Sydkorea.

Finder sted 23. – 29. september.

© Filmmagasinet Ekko