Cph:Dox
11. nov. 2015 | 11:05

Barometer: Tæt løb om Dox:Award-prisen

Foto | L'avventurosa Film
En tyrekalv spiller en hovedrolle i det syditalienske drama Lost and Beautiful, som har Ekkos stjernebarometers højeste gennemsnit.

Kritikerne i Ekkos internationale stjernebarometer er dybt uenige om, hvilken film der fortjener at vinde hovedprisen på dette års Cph:Dox.

Af Esben Møller Hansen

Mon det bliver syditaliensk magisk-realisme i Lost and Beautiful, den østrigske whistleblower-thriller A Good American eller en helt tredje film, der løber med Dox:Award prisen i år?

Det afgør en jury, særligt udvalgt af Cph:Dox, men hos Ekko har vi haft vores eget panel, og her er meningerne stærkt delte. 

Syv danske og internationale kritikere i Ekkos stjernebarometer har nu fået set de seksten film, og hvis det står til kritikerne, lægges der op til en meget tæt dyst om den endelige hæder.

Der er nemlig hele fem forskellige bud på en vinder, og feltet er i usædvanlig grad åbent i modsætning til sidste år, hvor fem fra Ekkos stjernebarometer pegede på Joshua Oppenheimers The Look of Silence til at vinde prisen – hvilket den også gjorde.

Forskellige favoritter
Chancerne for, at konkurrencens danske islæt Mand falder vinder, synes desværre begrænsede. Filmen ligger i stjernebarometerets nederste tredjedel med et kritikersnit på 2,2. Bundskraberen med et snit på 1,8 er dog Antoine Vivianis In Limbo.

Derimod har Friedrich Mosers A Good American gode chancer. I filmen forklarer tidligere NSA-analytiker Bill Binney, hvordan 9/11 måske kunne være undgået, hvis ikke det var for pengespekulation og korruption, hvilket har gjort indtryk på kritikerne.

Adam Woodward fra britiske Little White Lies og Rasmus Stenbæk Iversen fra Ekko har begge givet filmen Dox:Award-mærkatet, der betyder, at det er deres bud på konkurrencens bedste film.

Berusende italiensk film
Det højeste gennemsnit på barometeret med 3,5 har den billedskønne italienske Lost and Beautiful om landlivet i det sydlige Italien.

Et berusende, tidløst magisk-realistisk værk,” skriver Lauren Wissot fra Filmmaker Magazine i en minianmeldelse, der kan læses under stjernebarometeret.

Som en tilføjelse i forhold til tidligere barometre, kan man nu finde anmelderkommentarer til hver film, som ganske kort beskriver og bedømmer filmen. Barometeret opdateres løbende under Cph:Dox-festivalen og kan følges her

De andre kandidater
I hælene på Lost and Beautiful med et snit på 3,4 følger doku-thrilleren The Fear of 13, som Carmen Gray fra onlinetidsskriftet Senses of Cinema betegner som ”et fascinerende karakterstudie i en gribende beretning fuld af twists”.

Men der er ifølge stjernebarometeret endnu flere film, der kan vinde prisen.

Politikens Michael Bos favorit er børnehybridfilmen God Bless the Child, Carmen Grays favorit er det mørke provinsportræt Birobidjan, mens The Moulin om en taiwansk poetisk tradition udpeges af Lauren Wissot.

Man må heller ikke glemme den tjekkiske Mallory om en hjemløs kvinde. Den har barometerets tredje højeste snit. 

Cph:Dox offentliggør vinderen fredag den 13. november klokken 21 ved en ceremoni.

Trailer: Lost and Beautiful

Kommentarer

Dox:Award

Hovedkonkurrencen på Cph:Dox.

Joshua Oppenheimers The Look of Silence vandt sidste år.

En professionel jury vælger årets vinder.

Ekko har sit eget panel af danske og internationale kritikere.

Panelet vurderer filmene i stjernebarometeret.

© Filmmagasinet Ekko