Nyhed
07. sep. 2018 | 13:23

Thomas Vinterberg deler vandene

Foto | Anthony Dod Mantle
I Kursk spiller Matthias Schoenaerts og Lea Seydoux en sømand og hans gravide kone, som får gevaldige problemer, da han bliver fanget dybt under havets overflade.

Den danske instruktørs engelsksprogede ubådsdrama Kursk får blandet modtagelse på festivalen i Toronto. Se den første trailer!

Af Nicki Bruun

Sidst Thomas Vinterberg gav sig i kast med en engelsksproget film, var resultatet det britiske periodedrama Far from the Madding Crowd, der glimrende rammer den romantiske genres konventioner.

Nu er den danske instruktør tilbage på engelsk med en film, der umiddelbart er knap så romantisk, men til gengæld autentisk.

Kursk handler om katastrofen på ubåden af samme navn i 2000. Der var en eksplosion på ubåden, som sank i Barentshavet og blev døden for 118 russiske soldater. Se filmens første trailer nederst i artiklen.

Filmen har netop haft verdenspremiere på festivalen i Toronto, hvor de første anmeldelser svinger mellem det meget positive og mere lunkne.

Gladest er den britiske avis The Guardians anmelder, der giver fire ud af fem stjerner og skriver: ”Filmen stritter børster, når den veksler mellem vrede og sorg.”

The Hollywood Reporter uddeler ikke stjerner, men selv om anmelderen roser Anthony Dod Mantles klaustrofobiske fotografering, er der ifølge det amerikanske branchemagasin ”for mange overflødige scener, der ødelægger spændingen under havets overflade”.

Stjernespækket hold
Thomas Vinterberg har de seneste år gjort sig godt på dansk med Kollektivet, Jagten og Submarino. Men instruktøren, der slog stort igennem med Dogme-filmen Festen, er altså ikke færdig med at begå sig i det store udland.

Han har da også formået at samle et stjernespækket hold i Kursk, der er skrevet af den Oscar-nominerede manuskriptforfatter bag Steven Spielbergs krigsdrama Saving Private Ryan, Robert Rodat.

Rollelisten tæller engelske Colin Firth som flådekaptajn, belgiske Mattihas Schoenaerts som sømand og franske Lea Seydoux som sømandens gravide kone.

Ifølge de internationale anmeldere, som også tæller britiske Screen, er filmen mere i familie med Kathryn Bigelows ubåds-thriller K-19 end Wolfgang Petersen Das Boot, hvor man konstant holder vejret i den trykkende intime stemning dybt nede i mørket.

Trailer: Kursk

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko