Nyhed
02. dec. 2013 | 12:00

Shortlist: Thumbs up til Tomatprincippet

Foto | Martin Munch
Et motivationskursus udvikler sig helt monty pythonsk, da Jesper (Sune Geertsen) nægter at lade sig motivere af coachen Schmidtmann (Anders Hove) i Tomatprincippet.

Dirtbusters tangerer Aske Bangs rekord, Søren Balles motivationskursus-parodi Tomatprincippet cruiser ind på top 10, og bundkampen blev en ren gyser.

Af Claus Christensen

Hvis nogen skulle være i tvivl: Det selvbestaltede og noget uortodokse rengøringshold ”Dirtbusters” er kult. 

Fyrene med eksotiske navne som Rå Affald, Nilfisk og Bælte er kult på festivaler, hvor de med en affaldspose i den ene hånd og en øl i den anden forsøger at gøre nytte og have det sjovt samtidig. 

Og de har formået at overføre kultdyrkelsen til Ekko Shortlist, ikke mindst takket være instruktør René Odgaard, der ikke har været bleg for at gøre verden opmærksom på sin dokumentarfilm. 

Her er ingen smalle steder eller fine fornemmelser, og på den måde er Odgaard og hans snavsbekæmpere et godt forbillede for andre filmskabere på Ekko Shortlist. Kunne det ikke være fantastisk, hvis en eksperimentalfilm var i stand til at skabe samme kultstemning? 

Bælte truer med at smide tøjet
I denne uge ligger Dirtbusters nummer ét for sjette uge i træk. Dermed tangerer filmen den rekord, Aske Bangs ellers suveræne Ladyboy satte i sommer (den lever – ligesom alle andre tidligere top 10-film og boblere – videre på All Time Shortlist). 

”Hvis vi når at ligge nummer ét i otte uger, vil jeg bede min kammerat fra Fladmose Photography om at tage pin-up-billeder af mig, som jeg vil dele med folket,” lover Bælte i kommentarfeltet under filmen. 

Så må vi se, om det giver filmen det sidste skub eller virker imod hensigten. Flere kvindelige læsere har efterlyst flere nøgne mænd i Ekko, så her er i al fald chancen. 

Daneskov tæt på det maksimale
Filmværkstedsproduktionerne Millennium og Palma holder også deres placering fra sidste uge, nemlig anden- og tredjepladsen, mens Søren Balles urkomiske parodi på et motivationskursus for arbejdsløse, Tomatprincippet, cruiser ind på fjerdepladsen – fuldt fortjent. 

Titlen er i øvrigt opkaldt efter den pædagogiske varmluftsteori, som filmens prætentiøse coach Schmidtmann (perfekt legemliggjort af Anders Hove) har opfundet: ”TOMAT – Tillid, Overskud, Motivation, Ansvar og … Tillid.”

Femtepladsen er der grund til at dvæle lidt ved. 

Det er Thomas Daneskovs far-søn-komedie Ud, spring over, ind, som går ind i sin tolvte uge på top 10, og den er således kun én uge fra at have nået de maksimale tretten uger. 

Filmen har flere førstepladser og har aldrig været i fare at ryge under stregen. Det viser, at man kan godt lave sjove film i det korte format, men også at Daneskov er et talent, som det er værd at holde et vågent øje med. 

Jul og skrå brædder
Bundkampen blev igen en ren gyser, og kun få point adskilte Helle Rossings spændingsfilm Pige under vand og Cecilie McNairs kærlighedsdrama Tilstand

Rossing vandt duellen, men lever livet farligt på tiendepladsen med seks bobleres ånde i nakken. 

En film kan maksimalt boble i tre uger. 

Kim Wrang Henriksens gådefulde Kafka-filmatisering Die Verwandlung og Svend Ploug Johansens bloddryppende Skizo kom ikke ind i deres første to uger, men bobler videre i denne uge, mens Casper Balslevs raffinerede modefilm Han Kjøbenhavn: Nytår stadig har to uger til at komme ind. 

Og de får følgeskab af tre nye boblere: 

Rickard Stampe Söderström indvarsler julen med sin animationsperle fra Filmskolen, Julegrisen. Anton Breum folder kærligheden og utroskab ud på de Skrå brædder, og Jesper Isaksen sender os ned i den københavnske gangsterunderverden med No Exit

Jeg vil præsentere disse tre spændende film i en selvstændig artikel, som kommer på nettet snarest. Indtil da kan du øge deres chancer for at rykke ind på næste uges top 10 ved at se filmene og give dem stjerner (begge dele tæller).

Ekko Shortlist - top 10

1. Dirtbusters (instr. René Odgaard)

2. Millennium (instr. Kristian Sejrbo Lidegaard)

3. Palma (instr. Frederik Louis Hviid)

4. Tomatprincippet (instr. Søren Balle)

5. Ud, spring over, ind (instr. Thomas Daneskov)

6. Placebo (instr. Johanna Stentorp)

7. Ung for evigt (instr. Ulaano Salim)

8. 9 meter (instr. Anders Walter)

9. Den tid vi har (instr. Mira Jargil)

10. Pige under vand (instr. Helle Rossing)

Boblere

No Exit (instr. Jesper Isaksen)

Skrå brædder (instr. Anton Breum)

Julegrisen (instr. Rickard Stampe Söderström)

Han Kjøbenhavn: Nytår (instr. Casper Balslev)

Skizo (instr. Svend Ploug Johansen)

Die Verwandlung (instr. Kim Wrang Henriksen)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko