Nyhed
28. juli 2015 | 12:27

To timers druk og bankrøveri uden klip

Foto | Sturla Brandth Grøvlen
Nattens udskejelser starter ud i fornøjelig stemning for Victoria og hendes nyfundne venner.

Tyske Victoria har et stærkt dansk islæt. Se traileren til den klipløse film, der imponerede stort på Berlinalen.

Af Rasmus Kruse

At optage en spillefilm i Berlins gader i de tidlige morgentimer, må være noget af en udfordring i sig selv. Forestil dig så at lave det hele i et enkelt sammenhængende klip.

Hvad der lyder som et organisatorisk mareridt at udføre, er på imponerende vis blevet til en over to timer lang spillefilm, som nød stor succes ved Berlinalen i år.

Victoria var udtaget til hovedkonkurrencen, og filmens norske fotograf Sturla Brandth Grøvlen blev tildelt Sølvbjørnen for sit enestående arbejde.

Krævede tre forsøg
Filmen følger den spanske pige Victoria, som kun har boet i Berlin i få måneder, da hun tidligt om morgenen efter en bytur møder fire unge tyske mænd.

Hun falder godt i spænd med de unge fyre og vælger at feste videre sammen med dem. Deres sjov og ballade udvikler sig dog langt mere alvorligt, da Victoria bliver spundet ind i deres kriminelle problemer og pludselig bliver en del af et bankrøveri.

Når man vælger at filme, ikke bare lange sekvenser, men hele filmen i ét klip, så kræver det meget af skuespillerne og hele produktionsholdet, da der ikke er meget plads til at fejle.

Man måtte da også gøre tre forsøg, før det lykkedes at få den optagelse, som er blevet til den endelige film.

Dansk klip og manus
Til trods for at der står Norge på 35-årige Sturla Brandth Grøvlens fødselsattest, har han en stærk dansk forbindelse. Han er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2011 og har siden arbejdet på en række kortfilm kendt fra Ekko Shortlist, blandt dem Tor Fruergaards hit Venus og Tobias Gundorff Boesens Et dukkehjem.

Sidste år spillefilmdebuterede han som fotograf på Anders Morgenthalers engelsksprogede I Am Here, der har Kim Basinger og Peter Stormare på rollelisten.

Han stod også bag kameraet på Grímur Hákonarsons Hrútar om to islandske brødre og fåreavlere, som ligger et halvt livs uvenskab på hylden for at redde deres forretning. Den vandt Un Certain Regard-prisen på årets Cannes-festival.

Sturla Brandth Grøvlen er ikke filmens eneste danske bidragyder. Også Olivia Neergaard-Holm, hvis navn ligeledes vil vække genklang blandt Shortlist-publikum, er involveret i Victoria.

Hun er filmens klipper, hvilket selvsagt er en noget speciel funktion i en film, der ikke har et eneste klip. Hun spillefilmdebuterede også i I Am Here og har klippet Shortlist-film som Escort og Dreng.

Victoria har premiere i de danske biografer den 3. december.

Trailer: Victoria

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko