Cannes 2015
24. maj 2015 | 13:10

Stor pris til islandsk film i Cannes

Foto | Netop Films
Med varme og tør humor skildrer Grímur Hákonarson i Hrútar det landlige liv i Island. Her er vi til den årlige kåring af egnens bedste får.

Grímur Hákonarsons humoristiske drama om to brødre, Hrútar, vinder Cannes-festivalens næststørste konkurrence Un Certain Regard.

Af Claus Christensen

Der er som bekendt ingen danske spillefilm på årets Cannes-festival, men til gengæld kan vi glæde os over, at vort islandske broderfolk i går strøg til tops.

Grímur Hákonarsons Hrútar vandt Un Certain Regard-sektionen, der er festivalens næstbedste kategori, som siden 1998 har fokuseret på nyt talent og nyskabende filmkunst.

Prisen regnes for en af de mere betydelige, som kan bane vejen for en international karriere og senere udtagelse til festivalens hovedkonkurrence. Det er således sket for 2009-vinderen Yorgos Lanthimos (Doogtooth), der i år bejler til Guldpalmen med The Lobster.

Gnubbesyge i bestanden
Hrútar betyder ”får” og handler om to ugifte brødre, Gummi og Kiddi, der lever side om side på landet med hver sin fårefarm. Men på grund af en gammel strid har de ikke talt sammen i fyrre år.

Da der udbryder gnubbesyge i bestanden, og myndighederne erklærer, at alle får på egnen skal aflives, finder brødrene imidlertid sammen om at gøre civil modstand.

Det er et ordknapt, men rørende drama fyldt med deadpan-humor. Som da afholdsmanden Gummi endnu engang finder sin fordrukne bror frossen i sneen, samler ham op med sin gravkos skovl og kører ham ned på hospitalet, hvor Kiddi bogstavelig talt bliver læsset af foran hoveddøren.

Små mennesker i stor natur
Hrútar
viderefører den islandske tradition for bittersøde outsiderskildringer – fra Fridrik Thor Fridriksson (Naturens børn) over Dagur Kari (Nói albinói) til Benedikt Erlingsson (Om mænd og heste). Det er kærligheden til den stille og stædige, men i bund og grund gode enspændertype midt i den store islandske natur, som gør et indtryk.

Brødrene inkarneres overbevisende af Sigurdur Sigurjónsson og Theodór Júlíusson – sidstnævnte kender vi som den indesluttede pensionist i Volcano af Rúnar Rúnarsson, der har fungeret som manuskriptkonsulent.

Grímur Hákonarson (født 1977) er uddannet på filmskolen i Prag. Hrútar er hans anden spillefilm efter Summerland fra 2010.

Han har dog flere kort- og dokumentarfilm bag sig, blandt andet Wrestling (2007), der handler om forholdet mellem to homoseksuelle brydere. Filmen er udgivet på Ekkos dvd #14 og suppleret af et interview.

Der er kort sagt at glæde sig til, når Hrútar får dansk premiere i biografen.

Pris til rumænsk perle
Un Certain Regard-juryen, der var ledet af skuespilleren Isabella Rossellini, uddelte traditionen tro flere priser.

Dalibor Matanićs tredelte Balkan-drama Zvizdan modtog juryens pris. Japanske Kiyoshi Kurosawa blev bedste instruktør takket være hans drama Kishibe no tabi, og indiske Neeraj Ghaywan fik en ”lovende fremtid”-pris for sin Masaan, der skildrer sammenstødet mellem det moderne liv og de gamle traditioner.

Endelig fik rumænske Corneliu Porumboiu Un Certain Talent-prisen – noget paradoksalt, da han er en veletableret instruktør, som i 2009 bidrog til Un Certain Regard med Politist, adjectiv og fik juryens pris.

Men den nye pris skal være ham vel undt. Hans nye Comoara er en gudbenådet komedie om to mand, der leder efter en nedgravet formue. I bedste rumænske stil forener filmen samfundssatire og absurd humor, og den fik høje klapsalver i Cannes. Forhåbentlig finder den også vej til danske biografer.

Trailer: Hrútar

Kommentarer

Un Certain Regard

Un Certain Regard-prisen
Hrútar
(Grímur Hákonarson)

Juryens pris
Zvizdan
(Dalibor Matanić)

Bedste instruktør
Kiyoshi Kurosawa
(Kishibe no tabi)

Talentprisen
Comoara
(Corneliu Porumboiu)

Lovende filmtid-prisen
Masaan
(Neeraj Ghaywan)

© Filmmagasinet Ekko