Nyhed
26. okt. 2021 | 09:44

Tragisk ulykke skaber bøn om våbenforbud

Foto | uoplyst
Fotografen Halyna Hutchins var i gang med at skabe sig en lovende karriere i USA, men den 42-årige kvinde mistede livet under filmoptagelser.

Efter dødsfald under filmoptagelser går filmfolk sammen i en opfordring om at forbyde ægte våben og ammunition på produktioner.

Af Nicki Bruun

En forfærdelig tragedie ramte i sidste uge den amerikanske filmbranche. Skuespilleren Alec Baldwin kom ved et uheld til at skyde fotografen Halyna Hutchins under optagelserne af en westernfilm med titlen Rust.

Den blot 42-årige kvinde døde af sine skader, mens instruktøren Joel Souza, der også blev ramt, har overlevet efter behandling på hospitalet.

Han har fortalt, at filmholdet var i gang med en indendørs kirkescene, hvor Alec Baldwins figur skulle skyde i retning af kameraet. Ulykken skete dog ikke, mens der blev filmet, men imellem optagelserne, hvor skuespilleren ville vise instruktøren og fotografen, hvordan han havde tænkt sig at trække pistolen.

Sagen bliver stadig undersøgt, men i fredags viste Alec Baldwin på de sociale medier sin medfølelse med ofret og de pårørende.

”Der er ingen ord, der kan beskrive mit chok og min sorg over den tragiske ulykke, der dræbte Halyna Hutchins – en hustru, mor og dybt beundret kollega. Jeg samarbejder fuldt ud med politiet for at finde ud af, hvordan denne tragedie skete,” skriver Alec Baldwin på Twitter.

”Jeg er i kontakt med hendes mand, og jeg har tilbudt min støtte til ham og hans familie. Mit hjerte er knust for hendes mand, deres søn, og alle der kendte og elskede Halyna.”

Nej til ægte våben
Sagen har vakt genlyd i Hollywood.

Søndag blev der i Los Angeles holdt en mindehøjtidelighed for Halyna Hutchins, der blev født i Ukraine, men var i gang med at skabe sig en karriere som filmfotograf i USA.

Allerede fredag oprettede filmskaberen Bandar Albuliwi en underskriftindsamling med en opfordring til at stoppe brugen af ægte våben under filmproduktioner og skabe ordentlige forhold for filmarbejdere.

Mandag nåede indsamlingen 25.000 underskrifter og er dermed en af de mest populære underskriftindsamlinger på hjemmesiden change.org, hvor privatpersoner kan skabe opmærksomhed om en sag.

Store navne bakker op om initiativet. Instruktør og skuespiller Olivia Wilde opfordrer på Twitter folk til at underskrive opfordringen. Og serieskaberne Craig Zobel (Mare of Easttown) og Eric Kripke (The Boys) byder ind med, at de fremover kun vil arbejde med pistolskud, der bliver skabt ved hjælp af visuelle effekter.

Ifølge branchemediet Deadline har en demokratisk senator i Californien, Dave Cortese, udtrykt ønske om ved lov at forbyde ægte ammunition på filmproduktioner.

Skud efter øldåser
I underskriftindsamlingen nævnes den lignende sag, hvor Bruce Lees søn, skuespilleren Brandon Lee, døde i 1993. Som 28-årig blev han ligeledes skudt ved et uheld under optagelserne af The Crow.

Umiddelbart efter ulykken under optagelserne af Rust var der tvivl om, hvorvidt der var blevet brugt en ægte pistol eller en rekvisit.

Det amerikanske medie TMZ skriver, at der ifølge flere anonyme filmarbejdere på produktionen var tale om en ægte pistol, der skulle skyde med løst krudt.

Blot 24-årige Hannah Gutierrez-Reed var ansvarlig for våbnene under produktionen af Rust. Hun har i en podcast fortalt, at hun som ung og urutineret ikke var tryg ved arbejdet. Særligt at putte løst krudt i ægte våben fandt hun svært.

Ifølge mediet The Wrap havde Gutierrez-Reed brugt pistolen til at skyde efter øldåser før optagelserne.

I dagene efter tragedien har medierne også fokuseret på filmens instruktørassistent, der rakte Alec Baldwin den pistol, som endte med at slå Halyna Hutchins ihjel.

Søndag kom det frem, at instruktørassistenten Dave Halls – hvis job det var at sikre, at våbenafdelingen havde styr på sagerne – i 2019 blev fyret fra en produktion på grund af dårlig våbensikkerhed.

Blod på hænderne
Optagelserne af Rust startede den 6. oktober, men der havde allerede før den fatale ulykke været problemer på produktionen.

Ifølge branchemediet Variety havde flere filmarbejdere forladt produktionen, fordi de ikke mente, at hverken våben- eller corona-restriktioner blev håndteret forsvarligt.

Der er tale om en såkaldt independent-film, hvor budgettet er lavere end på de store Hollywood-produktioner.

Filmens gaffer – navnet for chefelektrikeren – er ude med skarp kritik af producerne og de ansvarlige filmarbejdere. Blandt producerne er Alec Baldwin. I et opslag på Facebook skriver Serge Svetnoy, at han holdt Halyna Hutchins i sine arme, mens hun døde.

”For at spare lidt penge hyrer man folk, som ikke er helt kvalificeret til et kompliceret og farligt job, og så risikerer man livet for andre mennesker,” skriver Serge Svetnoy i opslaget.

”Jeg ved godt, at det er en evig kamp med budgettet, men den slags må ikke ske. Der skal altid være mindst én professionel i hver afdeling, som kan sit arbejde. Der skal gøres alt for at undgå tragedier som den med Halyna.”

Optagelserne af Rust er sat i bero, mens myndighederne efterforsker sagen.

Også i Danmark har filmarbejdere i et protestbrev klaget over blandt andet sikkerheden. Bodil Jørgensen var nær omkommet under optagelserne af Far til fires vilde ferie.

Kommentarer

Ekkos hotline

Har du oplevelser fra filmbranchen, som du gerne vil dele med Ekko?

Vi kan døgnet rundt kontaktes på 2729 0011 eller ekko@ekkofilm.dk.

Vi garanterer fuld anonymitet.

© Filmmagasinet Ekko