Nyhed
17. dec. 2020 | 09:00

Trier vender tilbage til Riget

Foto | DR
Fru Drusse oplever sære ting på hospitalet i Lars von Triers skelsættende DR-serie Riget. Kirsten Rolffes er en af de mange medvirkende skuespillere, som siden er gået bort, men alligevel er en ny sæson på vej.

”Der er blevet uligevægt i godt og ondt! Grænsen er nået, i hvert fald på Riget,” siger Lars von Trier, der laver en afsluttende sæson af sin skelsættende kultserie.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Jungletrommerne har lydt i lang tid, og Ekko havde for næsten to år siden historien, men nu er det officielt: Lars von Trier vender tilbage til sin elskede kultserie Riget!

Det fremgår af en pressemeddelelse, som instruktørens produktionsselskab Zentropa har udsendt i samarbejde med streamingtjenesten Viaplay.

Her får tredje sæson – der bærer titlen Riget Exodus – premiere i 2022. Kort efter premieren vil den nye sæson også blive vist på DR, hvor serien om det okkulte liv blandt de ansatte på Rigshospitalet oprindelig kunne ses.

Den kommende sæson er ligesom de første to sæsoner skrevet af Lars von Trier i samarbejde med Niels Vørsel.

Flere af skuespillerne er gået bort, siden serien kørte i 90’erne, og det oplyses ikke, hvem der medvirker i den nye sæson. Det afsløres dog, at der vil være en blanding af gamle favoritter og nye figurer.

Og så er der ellers lagt op til en afslutning af fortællingen om mødet mellem det gode og det onde.

”Der er blevet uligevægt i godt og ondt! Grænsen er nået, i hvert fald på Riget ... Men nemt og ublodigt ka’ jeg ikke bevidne, det bliver, at få verdens syv astrale låse dirket synkront op med lægeblod,” udtaler Lars von Trier kryptisk i pressemeddelelsen.

Vil se klaptræ smælde
Riget kørte i to sæsoner på DR fra 1994 til 1997 og nærmest lige siden har der været snak om endnu en sæson.

Serien blev et folkeligt gennembrud for instruktøren, der havde lavet Europa-trilogien og kort efter var med til at starte dogmebølgen.

I Riget blander Trier folkekomedie og gys med inspiration fra David Lynch’ amerikanske Twin Peaks. Den danske serie er den dag i dag stadig instruktørens mest populære værk.

For små to år siden prøvede Ekko at få Triers ven, producent og Zentropa-medstifter Peter Aalbæk Jensen til at afsløre, at instruktøren vil gøre alvor af tankerne om at lave en ny sæson af Riget.

Dengang parerede Aalbæk Jensen ved at sige, at idéen havde været ”oppe af mølposen” adskillige gange og var blevet proppet derned igen af Lars von Trier.

Vi undrede os over, at DR2’s Arty Farty i sommer præsterede at lave et helt program om, hvad Trier gik rundt og lavede, uden at spørge til Riget en eneste gang.

Heller ikke da vi så sent som i sidste uge kunne meddele, at instruktøren har lagt sit planlagte kortfilmprojekt med de såkaldte Etuder på hylden, lykkedes det at få bekræftet en ny sæson af Riget.

Og selv efter offentliggørelsen tør Peter Aalbæk Jensen ikke tro på, at tredje sæson af Riget faktisk bliver til noget. Det vil han først være den dag, han ser et klaptræ smælde og en scripter kalde optagelserne i gang.

”Jeg har startet det projekt op så mange gange, at jeg har svært ved at tro på det. Jeg har ventet i 25 år, og jeg er blevet skuffet så mange gange,” siger Peter Aalbæk Jensen til Filmmagasinet Ekko og fortæller, at han ikke selv er direkte involveret i projektet.

”Økonomien er blevet væsentligt bedre i firmaet, efter jeg holdt op med at deltage i noget som helst. Og den kunstneriske linje er oven i købet for opadgående, så der er ingen grund til, at jeg blander mig.”

Høje tanker og lave drifter
Lars von Trier var sidst aktuel med seriemorderfilmen The House That Jack Built.

Filmen kunne læses som en monolit over instruktørens karriere, der har budt på mesterværker som Breaking the Waves, Dancer in the Dark og Melancholia.

Den fik dog både ris og ros på Cannes-festivalen i 2018, hvor kritikerne gyste og grinte over den brutale historie om Jack, der myrder kvinder i 1970’ernes USA.

”Et pompøst og provokerende værk, der veksler mellem de højeste tanker og de laveste drifter,” skrev Ekkos chefredaktør Claus Christensen og gav filmen fem stjerner.

Optagelserne af filmen tærede voldsomt på Lars von Trier, har instruktøren fortalt i interviews. Men nu kaster han sig over en – i hvert fald hvad angår spilletid – endnu større udfordring.

Markant sidste kapitel
I forbindelse med produktionen af Riget Exodus har seriens første to sæsoner undergået en gennemgribende restaurering. Alle tre sæsoner vil kunne ses hos DR i høj kvalitet, lyder det i pressemeddelelsen. 

Riget er et hovedværk i nyere dansk tv-dramatik, og vi er meget glade for, at det er lykkedes at lave en aftale med Zentropa og Viaplay om en ny sæson i serien. De første to sæsoner fornyede dansk tv-dramatiks udtryk,” udtaler DR’s dramachef Christian Rank. 

”Med denne tredje sæson leverer Lars Von Trier og Zentropa et markant sidste kapitel i fortællingen om Riget og dets indbyggere – levende såvel som døde. På sigt kommer Riget som samlet værk til at bo hos DR som en del af dansk kulturarv – det er fantastisk og havde ikke været muligt uden denne aftale.”

Trailer: Riget

Kommentarer

Giv Ekko og få bog med Trier-manuskript

Giv et Ekko-abonnement i julegave og få bog med et sjældent Lars von Trier-manuskript.

Erik Nietzsche – de unge år handler om Triers turbulente og muntre filmskoleår.

Bogen indeholder et essay af Peter Schepelern og en nøgle til persongalleriet, der er kraftigt inspireret af virkeligheden. 

© Filmmagasinet Ekko