Beretning
10. maj 2015 | 14:48

Shortlist: Sådan blev tyranen født

Foto | Lukas Daugbjerg
Thomas Ernst spiller Christian i Tyran, som rammes af en sygelig jalousi, da kæresten Julie får et job sammen en charmerende kollega.

William Sehested Høeg, som i denne uge bobler på Ekko Shortlist, beretter om tilblivelsen af debutfilmen Tyran.

Af William Sehested Høeg

Jeg har arbejdet i den danske filmbranche i snart tre år og haft mange forskellige hatte på. Lige fra starten har jeg gerne villet skrive og instruere film, men jeg lovede mig selv, at jeg først ville prøve det af, når jeg havde det bedst mulige udgangspunkt for at lave en flot film.

Det følte jeg, at jeg havde i sommeren 2014. Jeg var begyndt at skrive på Tyran kort tid forinden og kunne mærke, at jeg for første gang havde fundet en ramme for en fortælling. Jeg var meget bevidst om, at jeg ikke skulle spring ud i et projekt, hvor jeg kunne drukne.

I stedet for at fortælle en stor og indviklet historie besluttede jeg mig for at visualisere en følelse.

”Jalousi” mener jeg skaber flest konflikter blandt mennesker, og jeg har hele tiden været bevidst om at skrive noget, som alle kunne forholde sig til. Jeg ønskede at lave en mørk og dyster film, hvis omdrejningspunkt skulle være en mand, som i bund og grund er bange for ikke at blive elsket nok. Det blev til et manuskript, som jeg begyndte at vise rundt til diverse filmkollegaer.

Jeg havde ingen penge til at lave film for, så jeg henvendte mig til Thomas Ernst, Emma Sehested Høeg og Joakim Ingversen og spurgte, om de ville medvirke i en fundraiser-film. Det ville de heldigvis, inden de overhovedet vidste om projektet blev til noget.

Min fundrasing skaffede produktionen 13.000 kroner, hvilket var fuldstændig surrealistisk. Nu blev det hele pludselig meget virkeligt.

Ved et tilfælde mødte jeg nogle unge og ekstremt dedikerede filmelskere fra Zentropa, som troede på historien. På en måned klargjorde vi filmen og skød den over fire dage i december. Første klap med træet var en drengedrøm, som gik i opfyldelse, og jeg blev stimuleret på en helt ny måde ved at instruere. Jeg er utrolig stolt og glad over mit samarbejde med skuespillerne og synes, at de spiller overbevisende og naturligt.

Filmen havde en sindssygt hård efterarbejde. Producerne Mads-August Grarup Hertz og Andreas Bak og jeg ville gerne søge ind på Super16 med filmen, så Tyran blev klippet, mixet og gradet på knap to måneder. I det sekund, vi kunne slippe vort faste arbejde, sad vi sammen til langt ud på natten og lavede Tyran. Der har været en fantastisk stemning omkring tilblivelsen, og jeg kunne ikke ønske mig en bedre debut med det hold omkring mig.

Nu er vi endelig klar til at vise Tyran på Ekko Shortlist og modtage kritik fra folk, som aldrig har haft noget med filmen at gøre. Det er med både stor ærefrygt og begejstring, at vi håber, I har lyst til at se filmen og give den stjerner.

Se TyranEkko Shortlist!

Kommentarer

Tyran på Ekko Shortlist

William Sehested Høegs debutfilm Tyran bobler på Ekko Shortlist.

Se filmen her, giv den stjerner og hjælp den ind på top 10.

Mandag klokken 12 kan du se, om den er kommet ind.

© Filmmagasinet Ekko