Nyhed
27. jan. 2011 | 13:05

Tysk filmmogul død af hjerteanfald

Produceren og manuskriptforfatteren Bernd Eichinger er død af et hjerteanfald i en alder af 61 år.
Af Helene Withington

Bernd Eichinger havde en strategi om at lave bestsellere om til film, og det bragte ham succeser som filmatiseringen af Christian F. (1982), Den uendelige historie (1983) og Rosens navn (1986).

Den 24. januar døde Bernd Eichinger i sit hjem i Los Angeles under en middag med familie og venner.

Produceren og manuskriptforfatteren var egentlig uddannet som instruktør fra Filmskolen i München, men blev hurtigt mere interesseret i at producere.

Købte aktier i Constantin Film

Han hjalp sine gamle klassekammerater med at producere deres film og brugte i 1979 sin løn til at købe 25 procent af aktierne i det skrantende Constantin Film. Han fik omorganiseret firmaet, der hurtigt kom på fode igen og blev børsnoteret i 1999.

Constantin Film har stået bag flere af det seneste tiårs tyske filmsucesser, blandt andre Baader Meinhof komplekset, som Eichinger producerede og skrev manuskriptt til. Men han har også skrevet den frygtindgydende film om Hitlers sidste dage, Der Untergang, og Parfumen: Historien om en morder, som mange mente slet ikke kunne transformeres til film.

Inden sin død nåede han at købe rettighederne til Natascha Kampuschs selvbiografi og skrive de første linjer til manuskriptet om pigen, som voksede op indespærret i en kælder.

Frygtet og elsket
I løbet af sine mere end 30 år i filmbranchen blev han en af efterkrigstidens eneste tyske filmmoguler. Han var med til at reformere tysk film efter en mere Hollywood'sk model og fik på den måde kommercialiseret det tyske marked - med international succes til følge.

Han var kendt som en energiske tilstedeværelse på filmsettet, og han var lige så frygtet, som han var elsket af sine medarbejdere.

Filmen Nowhere in Africa, som tyskeren co-producerede, modtog i 2003 en Oscar for Bedste udenlandske film, og Eischinger modtog i 2009 en ærespris fra Det Tyske Filmakademi.

Bernd Eichinger efterlader sig hustruen og tv-journalisten Katja og datteren Nina Eichinger.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko