Nyhed
26. juni 2013 | 16:40 - Opdateret 27. juni 2013 | 07:00

Vildere film fra New Danish Screen

Foto | Johan-Stahl-Winthereik
Mads Brüggers Ambassadøren er en af de vildeste film, som der er kommet ud af støtteordningen New Danish Screen. Nu opfordres unge talenter til at give den fuld skrue i det ultrakorte format.

Har du en genial ide til en kortfilm på seks til tolv minutter? Så står støtteordningen for talenter klar med 250.000 kroner.

Af Samina Jakobsen

At søge filmstøtte kan være en lang og tung proces, men nu har Det Danske Filminstituts talentordning, New Danish Screen, besluttet sig for at gøre vejen fra ide til handling ultrakort.

Shoot it! hedder initiativet, som er en hjælpende hånd til film i det helt korte format. Hvis man har en ide til en kortfilm på seks til tolv minutter, kan man søge ordningen, der giver 250.000 kroner i støtte til projektet.

”Initiativet er tiltænkt de manifesterede talenter, der måske har en lidt vild ide, har lyst til at fokusere på det visuelle sprog og måske tænker ud af boksen i forhold til, hvem de arbejder sammen med,” fortæller Jakob Høgel, kunstnerisk leder på New Danish Screen, til Ekko.

Med mantraet om, at der skal være kort fra ide til handling, er ansøgningsproceduren kortet ned til en ét-minutters video.

”Det er helt op til folk, om de vil hoppe, springe, danse eller hvad de har lyst til at vise på det ene minut,” siger Jakob Høgel, der ser frem til at få anderledes ansøgninger fra nye teams af danske filmtalenter.

Ingen skrivning
”Jeg kunne forestille mig, at der er nogle af ansøgningerne, der vil få støtte alene på grund af samarbejdskonstellationen. Hvis vi kan se nogle spændende filmskabere, der finder sammen i et nyt samarbejde, kan vi give støtte, fordi vi tror på, at der vil komme noget nyskabende ud af det.”

New Danish Screen får oftest ansøgninger til film i længere formater, da ordningen af mange ses som det sidste skridt på vejen til at lave spillefilm. Derfor er ansøgningerne oftest et drama med et gennemarbejdet manuskript.

I pressemeddelelsen til Shoot it! står der kort: ”Ingen skrivning.” Men hvad forsøger man at opnå med denne formulering?

”Vi håber på nogle lidt vildere, mere sprøde og skarpe projekter. Det skal ses som en ny form for støttetildeling, hvor vi prøver at ryste posen lidt og se, hvad nye konstellationer kan føre til,” siger Jakob Høgel.

Visuel tænkning
”I de længere formater giver det mening at arbejde i dybden med karakterudvikling, dramaturgi og manuskriptskrivning,” fortsætter Jakob Høgel. 

”Men de korte formater lægger måske op til at arbejde mere visuelt. Det er i hvert fald en mulighed, vi gerne vil åbne op for,” siger han og tilføjer:

”Og det kunne måske også være spændende at arbejde i andre genrer end drama.”

Ansøgningsfristen er 14. august. De endelige resultater bliver vist januar 2014, oplyser New Danish Screen. Og hvem ved, måske ender en eller flere af filmene på Ekko Shortlist.

Kommentarer

Shoot it!

Ansøgere til Shoot it! skal være et team på minimum to personer.

Det forventes, at den ene ansøger er instruktør.

Projektet skal være lige til at optage.

Ansøgningen er en video på maksimum ét minut plus links til to tidligere værker fra hver person i teamet.

Støtten er 250.000 kroner til en fiktionsfilm på seks til tolv minutter.

Der afholdes orienteringsmøde 8. august klokken 11.30. Læs mere om projektet her.

New Danish Screen

Talentstøtteordning baseret på et samarbejde mellem Det Danske Filminstituttet og DR og TV2.

Formålet er at ”støtte og inspirere udviklingen af filmens formsprog og fortælling, så dansk film bevarer og styrker sin dynamik og diversitet”.

Råder over godt 28 millioner kroner om året.

Jakob Høgel er kunstnerisk leder. Derudover er der ansat en projektredaktør, producer og projektkoordinator.

© Filmmagasinet Ekko