Det digitale indblik

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

06. nov. 2019 | 21:47

Apple TV+ viser fremtiden for tv og streaming

Foto | Apple
Vi vil snart stå over for nærmest uendeligt mange tilbud i form af film og tv-serier, men Apple har en ambition om at samle dem alle på én brugerflade.

1. november startede den store streamingkrig for alvor med åbningen af Apple TV+, som er Apples streamingtjeneste med egne eksklusive tv-serier og meget store ambitioner.

Det skete i over 100 lande, og tjenesten er dermed den første af de amerikanske giganter, der træder ind på slagmarken for fremtidens streaming. Allerede 12. november følger Disney trop med den spændt ventede Disney Plus-tjeneste – dog næppe i Danmark før engang i det nye år.

Apple TV+ tilbyder kunderne blot otte tv-serier at vælge imellem, så kan det overhovedet kaldes en streamingtjeneste?

Tre yderligere serier er annonceret de kommende par måneder, og der er også en liste over yderligere 23 serier, der ikke er sat dato på endnu.

Umiddelbart ser det altså virkelig sølle ud for de 39 kroner om måneden til Apple. Men Apple har naturligvis en større masterplan med deres streamingtjeneste, så inden man begynder at sammenligne med de tusinder af titler på Netflix og griner højt, skal man vide, hvad Apple egentlig pønser på.

Apple TV+ har en brugerflade, der er virkelig gennemført og det hidtil bedste, vi har set af streamingbrugerflader. Den får Netflix til at se gammeldags ud. Det er også, hvad man kunne forvente fra Apple, og de har helt sikkert arbejdet hårdt for at kunne skabe noget så gennemført.

Dertil kommer den visuelle og lydmæssige kvalitet i de originale Apple-serier, som er i en klasse for sig.

Apples tv-boks understøtter de nye standarder for tv – 4K og Dolby Vision HDR (High Dynamic Range) samt Dolby Atmos-lyd – billedkvaliteten er mere nuanceret og udtryksfyldt end det bedste biografbillede.

Netflix er også teknisk langt fremme, men kvaliteten er svingende. Det er åbenlyst, at Apple med Apple TV+-serierne har krævet, at producenterne bag har forstået at udnytte potentialet.

Den udmærkede Apple Original tv-serie The Morning Show bruger for eksempel HDR meget kreativt og ser hammerflot ud på en HDR fladskærm.

Samtidig har Apple en stor interesse i at udvide deres serviceudbud, som vi i dag bedst kender fra AppStore, der bugner med over to milliarder apps til vores iPhone, iPads og Macbooks.

Apple pønser på en tilsvarende AppStore for tv og streaming og vil samle alle verdens tv-stationer og streamingservices på Apples egen tv-boks under én samlet brugerflade. Dermed går Apple også ind på markedet for de traditionelle tv-udbydere og -operatører og bider firmaer som YouSee og Stofa i haserne.

I dette hjørne af slagmarken for den store streamingkrig står Apple virkelig stærkt, fordi så mange allerede bruger deres iPhones, iPads og Macbooks.

Hvis man virkelig skal se, hvad Apple TV+ egentlig kan, skal man se det gennem en amerikansk Apple-konto til AppleTV. Hvor der er nul andre kanaler og streamingservices implementeret i Apple TV+ i Danmark, er der fra starten 28 i USA.

App’en for Apple TV+ giver mulighed for at samle alle yndlingskanaler og streamingtjenester ét sted. Det har den fordel, at man kan få et samlet overblik over alle tv-serier og film i Apples elegante brugerflade, og når man så vil se noget fra for eksempel HBO eller Starz, åbner den pågældende app.

Man tegner abonnement på sine yndlings-tv-kanaler og streaming-apps direkte gennem Apple Store og sit AppleID, hvilket gør det fristende nemt – og man får altid syv dages gratis prøveperiode. Det er simpelthen den ultimative app-store for tv og streaming.

Netflix vil ikke være med i Apples nye økosystem, men kan fortsat ses som selvstændig app. Men mange store og kendte streamingtjenester er blandt de 28, der er med fra starten – såsom Britbox (alt fra BBC), CBS All Access, Cinemax, Comedy Central Now, Mubi, Showtime, Starz, Sundance Now og IFC Films Unlimited.

Hvis man skulle abonnere på alle tjenester, ville prisen blive omkring 160 dollars om måneden, så der lagt op til at udvælge. Der er pt. ingen muligheder for mængderabat. Det er også uvist, om de kommende Disney Plus og HBO Max-tjenester bliver en del af Apple TV+.

Men Apple satser benhårdt på, at alle vil være med på sigt, fordi kunderne vil kunne tilrækkes af en sådan tv-streaming one-stop-shop. Hvis denne strategi lykkes bare nogenlunde for Apple, kan de komme til at spille en meget dominerende rolle på det globale marked for tv og streaming.

Det er dog uvist, om lokale danske tv-stationer og streamingtjenester vil være med i Apples nye tiltag. I så fald ville en dansk kunde på en Apple TV-boks kunne opleve én samlet brugerflade med DR TV, TV 2 Play, Viaplay, Dplay, C More og Strive Sport sammen med Disney, Netflix, HBO Nordic og andre fristende amerikanske streamingtjenester – og have adgang til samme brugerflade på iPhone, iPads og Macbooks.

Med den nyskabende brugerflade og innovative funktionalitet, viser Apple os fremtiden for streaming og tv – ganske som de i 2007 viste os fremtiden for mobil kommunikation med deres iPhone.

Kommentarer

Claus Bülow Christensen

 

Analytikeren Claus Bülow Christensen ser på filmverdenen med udgangspunkt i sin indgående viden og begejstring for den voldsomme teknologiske udvikling, der præger både tv- og filmverdenen.

Han har arbejdet i over 30 år med digital teknologianvendelse i den kreative industri: TV 2, Metronome og TDC samt ti år som selvstændig konsulent, hvor han har fungeret som rådgiver for både teleselskaber, filmselskaber, tv-stationer, medieinstitutioner m.m.

Har gennem 90’erne produceret en række tv-programmer om virtual reality og computeranimationens spæde start i filmverdenen, skrevet en bog om emnet og talrige artikler til diverse fagblade.

Claus Bülow Christensen er en ofte citeret ekspert om den digitale medieudvikling, en flittig foredragsholder og står også bag den årlige Copenhagen Future TV Conference.

Han arbejder i dag som selvstændig konsulent med rådgivning for danske medieselskaber. I sin fritid har han siden 2008 arbejdet med en række danske skuespillere på forlaget Momo Lydbog.

© Filmmagasinet Ekko