Det digitale indblik

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

30. dec. 2017 | 18:27

Danflix – en gammel idé

Foto | Claus Bülow Christensen

Nogle af Ekkos læsere har muligvis set jeres digitale blogger dukke op i medierne her mellem jul og nytår i forbindelse med en pludselig og uventet nyskabelse fra regeringspartiet Venstre: Danflix. En idé og et domæne, jeg allerede fik i 2011!

Venstres mediepolitiske juleoverraskelse kom i form af et udspil om en ny, stor public service-pulje, hvortil der skal knyttes en “public service-pendant til den populære streamingtjeneste Netflix”.

Som Britt Bager, Venstres kultur- og medieordfører, forklarede det torsdag eftermiddag:

”Når vi kalder den Danflix, udspringer det selvfølgelig af Netflix. Men det er samtidig en måde at understrege på, at vi mener, at vi i fremtiden skal samle alt dansk indhold ét sted.”

Dér ringede klokker i mit juletrætte hoved, eftersom det var sætninger, jeg selv engang har formuleret! Jeg registrerede sågar domænet, men mon jeg har husket at betale det?

Jeg gik mine omfattende digitale arkiver igennem og fandt powerpoint-plancher og emails fra 2011. Og ganske rigtigt. Jeg havde på en workshop 10. oktober 2011 introduceret ordet ”Danflix” for en større kunde, og jeg fik konstateret, at jeg stadig stod som ejer af domænet.

Jeg kunne også konstatere, at jeg i både 2013 og 2014 havde foreslået større danske aktører på mediemarkedet, at en samlet streamingtjeneste for dansk indhold kunne være et oplagt bolværk mod den fortsatte vækst blandt danske kunder, som Netflix blev ved med at præstere.

Det var jo morsomt at se, at Venstre havde fundet frem til en lignende idé, og ikke mindst helt det samme navn, så jeg skrev en lille småskrydende opdatering på Facebook:

Så gik det løs – med overskrifter på blandt andet dr.dk, eb.dk og bt.dk samt masser af interesse på de sociale medier.

Jeg skal såmænd ikke påberåbe mig større orakuløs indsigt end, hvad rimeligt er. Men i 2009 stod det klart, at Netflix havde fat i noget rigtigt med deres streamingtjeneste, som startede i 2007. I efteråret 2011 var store Comcast i USA (svarende til YouSee) begyndt at miste kunder til Netflix.

Det var et hedt emne i medieanalytiske kredse, og jeg holdt mange indlæg, seminarer, workshops, foredrag og konferencer, hvor Netflix blev analyseret, og der blev advaret om, at de jo nok kom til Danmark. I 2013 eller 2014, troede vi dengang.

Men jeg oplevede rent faktisk, at stort set alle i branchen – tv-stationer, producenter, teleoperatører og tv-distributører – slet ikke troede på, at det at sende tv og video over internettet ville kunne lade sig gøre i større skala, og at forbrugerne ikke ville være interesseret.

Så min idé om, at man skulle bygge en Danflix i et samarbejde mellem producenter og tv-stationer, var det umuligt at få nogen til at interessere sig for.

Men idéen er stadig rigtigt god – også selv om den ikke er specielt original, al den stund at den er stærkt inspireret af den amerikanske streamingtjeneste Hulu.

Hulu gik som streamingtjeneste i luften i 2007 med et koncept, der samlede de mest populære tv-serier og shows fra de store amerikanske tv-stationer i én tjeneste. I dag ejes Hulu af Fox, Disney og NBC/Universal (der ejes af kabel-tv-operatøren Comcast) med hver 30 procent-ejerandel, mens TimeWarner har ti procent.

Brugerfladen på Hulu minder om Netflix, men er altså sammensat af programindhold fra både de største broadcastere i USA, samt en lang række mindre. Forbrugerne opfatter i høj grad Hulu som den ultimative "båndoptager" service for løbende tv-udsendelser. 

I øvrigt vil Disney efter fusionen med Fox sidde med 60 procent samlede ejerandele at Hulu, og Disney/Fox kommer til at dominere den fortsatte udvikling af Hulu. Hulu er i øvrigt også begyndt at producere egne originale serier, hvor The Handmaid’s Tale har været den mest opsigtsvækkende (som HBO Nordic pt. distribuerer i vores del af verden).

Så min tilbagevendende vision har været, at der på dansk grund er grobund for en ”dansk Hulu”, en Danflix, bygget på elementer af samme model som Hulu.

Men siden 2014 har jeg ikke tænkt mere på idéen, fordi udviklingen gik i en anden retning. De enkelte danske tv-stationer gik for alvor i gang med at bygge deres egne streamingtjenester, og i dag har vi nu for eksempel TV 2 Play, Viaplay og DR TV, der alle fungerer fint på deres hjemmesider, men især som apps på alle vores moderne medieenheder – endda også med live-tv.

Udviklingen har altså bevæget sig væk fra fælles platforme og hen mod individuelle apps. Her er også DR selv langt fremme med en glimrende service til licensbetalerne, og streaming fra DR er højest rangerende på danske brugerundersøgelser.

Men det har også provokeret mange aktører på det danske tv-marked, hvor der er sat meget store spørgsmålstegn ved, om DR overhovedet skal påtage sig rollen som distributør og bruge licensmidler på teknologiske investeringer?

Det er et af de spørgsmål, der helt oplagt skal politisk afklares i de kommende medieforligsforhandlinger, og spørgsmålet må også have rumsteret i Venstres hoveder, da de planlagde oplægget. For kunne Danflix måske bare være at tage den nuværende DR-streamingtjeneste og lægge den uden for DR i en ny konstruktion? Eller tænker man, at en ny organisation skal starte forfra og bygge en helt ny streamingtjeneste fra bunden?

Det kan jo godt lade sig gøre. Streaming er ikke længere raketvidenskab, men der er dog ganske mange tekniske udfordringer i at få det til at køre lige så godt, som forbrugerne er vant til fra for eksempel Netflix. Det kan blive dyrt. Og nu har vi danskere for vores licensmidler allerede betalt for én streamingtjeneste – DR TV – så måske de bare skulle køre videre i et lidt andet regi?

Eller skulle en af landets tv-operatører bygge den nye nationale streamingtjeneste? De sidder med voldsomme udfordringer, eftersom kunderne flygter væk fra kabel-tv-pakkerne, omsætningen falder, for nu streamer kunderne i stedet direkte fra DR og TV 2 og fylder resten af livet med Netflix.

Så kabel-tv-operatørerne trænger til noget nyt at rive i, en ny måde at samle kunderne, og de har alle også erfaringer med streamingtjenester. Men hvem af dem skal det så være? Og må en Danflix-streamingtjeneste være kommerciel? Og vil TV 2 overhovedet være med? De satser tydeligvis benhårdt på deres eget lukkede univers med TV 2 Play – at de selv vil eje kunden.

Før man kan begynde at se konturerne af nogle konkrete svar, er der et stort kompleks af politiske elementer, der skal forliges om, før man kan se, om idéen giver mening.

Det er jo ikke småpenge, vi taler om.

Venstre vil i forslaget skære 400 millioner af DR’s 3,7 milliarder fra licensmidlerne og placere dem i en ny pulje, som alle vil kunne søge fra, til at skabe indhold, der så i sidste ende skal dukke op på Danflix, som ikke skal koste danskerne yderligere, altså åbenbart uden abonnement. Dertil kommer yderligere 100 millioner i puljen fra den nuværende mediestøtteordning, så Danflix puljen vil blive på mindst 500 millioner.

Et nyoprettet public service-nævn – besat af fagpersoner – skal fordele midlerne fra Danflix-puljen, og alle skatteydere i Danmark kan søge fra puljen – også DR og TV 2. Man tænker jo straks, hvem disse fagpersoner mon kunne være? Og hvor dette nye mediemagtfulde public service-nævn så skal regere fra? Mon ikke Filminstituttet kan se sig selv som selvforskrevet, og gerne byder sig til med at stille nogle skriveborde og public service-pulje-erfarne hoveder til rådighed?

Der er rigtigt mange spørgsmål, og vi er mange, der ser frem til 1. februar, hvor regeringen ifølge Britt Bager vil præsentere sit samlede bud på et medieforlig. Der er foreløbig god borgelig vind om forslaget, da kulturminister Mette Bock finder det ”utrolig spændende”.

Tilbage til Danflix. Er det et godt navn? Måske er der en grund til, at jeg ikke selv har fulgt mere ihærdigt op på Danflix, for måske er navnet, trods at jeg ejer domænet, ikke det mest geniale.

Eller også er det netop et helt fantastisk perfekt og flot folkeligt navn for danskernes helt egen public service-streamingtjeneste! Danflix læner sig jo smukt op ad den fine tradition fra for ekempel Danland, Dankort og Danbriketter …

Trods alt dette smukke Dan, så har Morten Marinus fra Dansk Folkeparti udtalt sig krænkende over for både Venstre og mig ved at komme med denne fornærmende vurdering af navnet Danflix i Berlingske: ”Det er åndssvagt. Jeg synes, det klinger af en eller anden firmatitel fra en eller anden Olsen-banden-film.”

Men der er jo også mange andre muligheder, såsom DanPlay, DaneFlix, LetStream, NemTV, DanTV, BorgerTV, DanTube og hvad ved jeg. DR TV lyder også godt.

Kommentarer

Claus Bülow Christensen

 

Analytikeren Claus Bülow Christensen ser på filmverdenen med udgangspunkt i sin indgående viden og begejstring for den voldsomme teknologiske udvikling, der præger både tv- og filmverdenen.

Han har arbejdet i over 30 år med digital teknologianvendelse i den kreative industri: TV 2, Metronome og TDC samt ti år som selvstændig konsulent, hvor han har fungeret som rådgiver for både teleselskaber, filmselskaber, tv-stationer, medieinstitutioner m.m.

Har gennem 90’erne produceret en række tv-programmer om virtual reality og computeranimationens spæde start i filmverdenen, skrevet en bog om emnet og talrige artikler til diverse fagblade.

Claus Bülow Christensen er en ofte citeret ekspert om den digitale medieudvikling, en flittig foredragsholder og står også bag den årlige Copenhagen Future TV Conference.

Han arbejder i dag som selvstændig konsulent med rådgivning for danske medieselskaber. I sin fritid har han siden 2008 arbejdet med en række danske skuespillere på forlaget Momo Lydbog.

© Filmmagasinet Ekko