Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

30. nov. 2012 | 10:09

Udsigt til største biografbesøg i 32 år

30. nov. 2012 | 10:09

Udsigt til største biografbesøg i 32 år

Mens De urørlige, Skyfall og Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 buldrer løs i biograferne, og dansk film har opbrugt alt deres krudt – uden at sætte nogle rekorder i år – er der fortsat håb om at biografernes samlende besøgstal sætter rekord i 2012.

Den hidtidige rekord på 14.081.000 billetter fra 2009 står for fald. Pr. 29. november har 12.729.781 hidtil indløst billet til biografernes fortryllende mørke. For at slå rekorden kræver det at 1.351.219 besøger biograferne i december – det burde være en overkommelig opgave, i betragtning af de film, som fortsat afventer deres premiere i 2012.

Publikum kan bl.a. se frem til Lasse Hallströms Hypnotisøren med Lena Olin og Mikael Persbrandt, Andrew Dominicks Killing Them Softly med Brad Pitt, Ang Lees Life of Pi, Michael Hannekes Cannes-vinder Amour, og selvfølgelig Peter Jacksons tilbagevenden til Herredet med Hobbitten: En uventet rejse, som for første gang præsenterer publikum for den seneste teknologiske landvinding: HFR (Higher Frame Rates), d.v.s. filmen vises i 48 billeder i sekundet – dobbelt så hurtigt som publikum har været vant til, siden tonefilmen holdt sit indtog, hvilket giver en helt fantastisk billedskarphed.

Årsagen til det store biografbesøg i 2012, skal findes i dansk film, 007, superhelte og computeranimation. Om end dansk film ikke lykkes med at slå rekorder, vil dansk film komme til at opleve det 3. bedste år siden 1980, takket være Hvidstengruppen, En kongelig affære, Den skaldede frisør, Far til Fire til søs, Min søsters børn alene hjemme og Marie Krøyer. Superhelte-filmene var også på plads i 2012 med The Dark Knight Rises og The Avengers og computeranimationen skuffede heller ikke; både Ice Age: På gyngende grund, Den bestøvlede kat, Modig og Madagascar bekræftede endnu engang taget i publikum.

Og så er der naturligvis kronen på værket: James Bond-filmen Skyfall, hvor Daniel Craig og Sam Mendes lykkes at puste nyt kraftfuldt liv i den 50-årige franchise.

Hvis denne skribent skulle vove det ene øje og forudsige den endelig Top 10 for 2012, vil den med al sandsynlighed komme til at se således ud:

1. Skyfall

2. Hvidstengruppen

3. Den skaldede frisør

4. The Dark Knight Rises

5. En kongelig affære

6. Hobbitten: En uventet rejse

7. Far til Fire til søs

8. Ice Age: På gyngende grund

9. De urørlige

10. Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2

Tillykke til den danske filmindustri!

 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko