Biografanmeldelse
28. jan. 2022 | 02:35

The Alpinist

Foto | Jonathan Griffith
Canadiske  Marc-André Leclerc klatrer uden sikkerhedsliner rundt på enorme bjerge, hvor et enkelt fejltrin vil betyde den visse død.

Fascinerende dokumentar om canadisk bjergbestiger, der uden sikkerhedsnet oplever den ultimative frihed i en gudesmuk, men dødsensfarlig natur.

Af Patricia Smollerup

”Mange mennesker bruger deres liv på at tænke på, hvad de gerne vil gøre, og på alle de eventyr, de gerne vil opleve. Men de holder sig tilbage,” siger moren til den unge bjergbestiger Marc-André Leclerc. 

Det gælder ikke Marc. 

I Peter Mortimer og Nick Rosens dokumentar The Alpinist følger vi den canadiske bjergbestiger, fra han er 23-25 år. Han betragtes som en af de modigste i sin generation. 

I rolige og kontrollerede bevægelser følger et svævende kamera Marc bestige det ene majestætiske bjerg efter det andet. Det sker vel at mærke i en disciplin, hvor en enkelt forkert bevægelse eller fejlvurdering af bjergsiden kan betyde døden. 

Marc fri-solo-klatrer – uden reb eller hjælp fra andre. 

På lydsiden fortæller instruktør Peter Mortimer, hvordan det var fuldstændigt rædselsvækkende at filme ham bestige bjergene uden nogen form for sikkerhedsliner vel vidende, at der var en risiko for at optage hans fald ned til den visse død. 

Og vi holder nærmest vejret, når vi ser ham klatre frit på de store bjerge, mens træer og skove under ham blive mindre og mindre. 

Filmens korte opremsning af en række friklatrere, som tidligere er faldet i døden, slår hurtigt alvoren ved disciplinen fast. Og her melder det helt store spørgsmål sig: Hvorfor i alverden løbe denne risiko? 

”Hvis døden ikke var en mulighed, ville det at klare det ikke være noget værd. Det ville være som børnehaven,” siger den ældre, italienske bjergbestiger Reinhold Messner. 

For det handler ikke blot om at komme til toppen, men også om, hvordan man gør det og med hvilken stil. Det er æstetik og filosofi. En form for frihed. Og den ultimative oplevelse af frihed er solo friklatring. 

Filmens helt store styrke er den unge Marc. Han er dybt fascinerende at følge. Hvad får ham til igen og igen at sætte sig selv i de vanvittige, dødsensfarlige situationer, hvor han konstant udfordrer naturens kræfter og skæbne? 

For han er jo udmærket klar over, hvor hjerteskærende ondt på de nærmeste, hans livsstil kan ende med at gøre. 

Vi får et nærgående indblik i den socialt akavede Marc, der sover med sin kæreste – også bjergbestiger – i et telt i skoven og kun én gang i sit liv har haft en telefon, som i øvrigt blev stjålet af en ræv! 

”Livet er simpelt, når man klatrer. Her har man fuldstændig klarhed og kontrol,” som Marc fortæller. Og gennem klatringen får han en skærpet respekt og værdsættelse af livet. For hver dag, han begiver sig ud på en klatring, kan blive den sidste. 

”Al overfladiskhed i livet forsvinder,” siger han. 

The Alpinist byder på gudesmukke billeder af den voldsomme sne og de isbelagte bjerge. Kameraet, som følger Marc klatre, kan langsomt bevæge sig udad og lade ham blive mindre og mindre, indtil han blot er en prik i den overdådige natur. 

Marc er det, man kan kalde en ”free spirit”. Og ligesom han klatrer uden reb, er filmens hovedperson også på andre punkter svær at tøjle. Pludselig mister filmholdet al kontakt til ham. 

Marc er taget på sit eget hyggelige eventyr uden at informere holdet, og filmfolkene må lede længe, før de kan få fat i ham igen. 

Det bliver en perfekt understregning af en fængslende drømmer, som i sin jagt på intense oplevelser konstant lever på kanten uden sikkerhedsline.

Trailer: The Alpinist

Kommentarer

Titel:
The Alpinist

Land:
USA

År:
2021

Instruktør:
Peter Mortimer, Nick Rosen

Medvirkende:
Marc-André Leclerc, Peter Mortimer, Alex Honnold

Spilletid:
93 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 11 år

Premiere:
20. januar

© Filmmagasinet Ekko