Tv-anmeldelse
30. juni 2014 | 18:40

Comedians in Cars Getting Coffee – sæson 4

Foto | comediansincarsgettingcoffee.com
Sarah Jessica Parker får lidt utraditionelt lov til selv at styre den store Ford i første afsnit af fjerde sæson af Jerry Seinfelds underholdende kaffeklub på fire hjul.

Jerry Seinfeld er suveræn som kaffedrikkende talkshowvært i fjerde sæson af sin egen webbaserede serie. Han ser de små, irrationelle ting, vi går rundt og gør.

Af Jeppe Mørch

”Let’s make a show about nothing!”

Ideen kommer som et lyn fra en klar himmel i et meta-afsnit af 90’ernes helt store sit-com, Seinfeld.

Her to årtier senere gennemfører Jerry Seinfeld sin mission på ny. Han har skabt en vanedannende, letfordøjelig anretning om stort set ingenting.

Et handlingsreferat af Comedians in Cars Geeting Coffee kan koges ned til seriens titel. I hvert afsnit får Seinfeld besøg af en komiker-kollega, hvorefter han præsenterer sin gæst for en gammel, særegen bil. Og så kører de ellers ud og drikker en kop friskbrygget kaffe.

Serien er et talkshow optaget i biler og på diverse cafeer. Og Jerry Seinfeld er fremragende som vært. Det er lidt af et under, at han aldrig har fået tilbudt eller aldrig takket ja til værtsrollen på et af de store talkshows på amerikansk tv.

Seinfeld har aldrig været en stand-up-komiker med kant. Hans jokes omhandler stort set aldrig noget provokerende eller kontroversielt. Og som noget nærmest uhørt inden for komikerfaget undgår han bevidst at bande eller tale grimt.

Hans store force er observationskomikken. Han ser de små irrationelle ting, vi alle går rundt og gør – og udstiller det grinagtige i trivialiteterne.

Denne stil kan gøre Seinfeld nærmest for jovial og hyggelig, når han står alene på en scene. I Comedians in Cars Getting Coffee fungerer den til gengæld upåklageligt. Her er der nemlig en gæst, som kan tage de små observationer i nye, overraskende retninger.

Fjerde sæson har netop haft premiere, og den kan ses gratis på seriens hjemmeside. Her ligger de foregående sæsoner også tilgængelige.

I sæsonåbneren har han besøg af Sarah Jessica Parker, nok bedre kendt som Carrie Bradshaw fra Sex and the City. ”Hun er da ikke stand-up komiker!” kan man med rette pointere. Men hun fungerer virkelig godt som gæst hos Seinfeld.

Jerry henter hende i en stor klodset Ford, som de besværligt manøvrerer rundt i New Yorks smalle gader.

På vinduerne i bilen er der monteret små GoPro-kameraer med sugekopper. De opfanger forskellige vinkler fra samtalen i bilen, men måske vigtigere endnu fremhæver de en gør-det-selv-æstetik, der går glimrende i spænd med webisodensgratis distribution uden om de magtfulde, amerikanske tv-kanaler.

De bedste afsnit fra de tidligere sæsoner er med Seinfeld-medskaberen Larry David, talkshow-legenden David Letterman og tidens måske største stand-up komiker, Louis C.K. Her fungerer ping-pongen fantastisk, som når Larry David og Seinfeld får fabuleret sig frem til, at det er federe at ryge cigar end en cigaret, simpelthen fordi det tager længere tid. Med en cigar i hånden er man et menneske fuld af overskud.

Sarah Jessica Parker er lidt overraskende også en kompetent komisk observator. Og med kemien mellem de to er man i formidabelt selskab.

Seinfeld snakker om, at vores kultur kan defineres ud fra menneskets ubøjelige krav om at ville have en kop-holder i ethvert køretøj. Og det er gennem sådanne betragtninger, Comedians in Cars Getting Coffee fungerer bedst. Senere spørger Sarah Jessica Parker ind til Jerrys barndom og hans forhold til forældrene.

Han glider af på spørgsmålene – og det er sjovt!

Serien bør indtages som en velbrygget kop kaffe over femten-tyve minutter. Og den er glider dejligt ubesværet ned uden barndomstraumer.

Der bliver noget at se frem til, når han senere i sæson fire får besøg af store komikere som Jon Stewart og Aziz Ansari. Og i fjerde sæsons andet afsnit er Jerry på besøg i Las Vegas hos sin gamle ven, komikeren George Wallace. Wallace kendes måske bedst som Sheriff Wyner i Coen-brødrenes The Ladykillers.

I dette afsnit ser man en kort bid af Seinfeld, der optræder på en scene i Vegas. Igen synes konklusionen at være, at Jerry Seinfeld er en bedre komiker siddende som vært, end han er stående på scenen.

Trailer: Comedians in Cars Getting Coffee – sæson 4

Kommentarer

Titel:
Comedians in Cars Getting Coffee – fjerde sæson

Land:
USA

År:
2014

Hovedforfatter:
Jerry Seinfeld

Medvirkende:
Jerry Seinfeld, Sarah Jessica Parker, George Wallace

Spilletid:
15-20 min. pr. afsnit

Premiere:
19. juni på seriens hjemmeside.

© Filmmagasinet Ekko