Biografanmeldelse
30. mar. 2023 | 08:04

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Foto | Aidan Monaghan

Med et glimt i øjet har gavtyven Forge (Hugh Grant) slået sig ned som regent i et velhavende rige.

Populært rollespil er blevet til et veloplagt action-eventyr, der underholder fra start til slut med Hugh Grant som lapset lurendrejer.

Af Claus Nygaard Petersen

Få spil har haft større indflydelse på amerikansk popkultur end rollespillet Dungeons & Dragons.

Bevæbnet med terninger begiver flere spillere sig med hver deres karakter ud på et eventyr med drager, troldmænd og andre fantasifulde væsner.

Gary Gygax og Dave Arnesons populære spil tog verden med storm i 1970’erne. Derfor er det vel kun naturligt, at man har forsøgt at adaptere det omfattende univers til andre medier.

Fra 1983 til 1985 blev der vist en animeret serie på amerikansk tv, som var så chokerende for de bornerte og voldsforskrækkede amerikanere, at den stoppede efter 27 afsnit.

2000-filmatiseringen blev et decideret anmelder- og publikumsflop.

Men Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves er ikke alene den suverænt mest vellykket adaptation af Gygax og Arnesons opfindelse. Det er også et af de mest veloplagte actioneventyr, der har været i biograferne længe.

Med udgangspunkt i Forgotten Realms-delen af D&D, som spillet hedder blandt fans, handler filmen om den charmerende gavtyv Edgin (Chris Pine).

Den tidligere spion mistede sin kone for år tilbage, så han har opfostret datteren Kira sammen med krigeren Holga (Michelle Rodriguez), med hvem han startede en kriminel løbebane.

Deres bande talte førhen amatørtroldmanden Simon (Justice Smith) og hustleren Forge (Hugh Grant). Men da den mystiske troldkvinde Sofina (Daisy Head) hyrede dem til at stjæle en juvel, gik alt galt, og Edgin og Holga blev taget til fange.

Filmen følger parret et par år efter, hvor de er stukket af og finder ud af, at Forge har slået sig ned som regent i et velhavende rige. Og han er værge for Edgins datter (Chloe Coleman), som han har fortalt løgnehistorier om faren.

Det står hurtigt klart, at noget skummelt er på færde, så Edgin og Holga samler en bande for at fælde Forge og Sofina.

Ny i flokken er formskifteren Doriv (Sophia Lillis). Senere slutter ridderen Xenk (Regé-Jean Page) sig også til missionen, der byder på udødelige krigere og en tyk drage, som ikke kan spy ild.

Det er en tætpakket snack, som instruktør- og manuskriptforfatter-duoen Jonathan Goldstein og John Francis Daley har strikket sammen.

Selv om man godt kan regne et par plottwists ud et godt stykke tid i forvejen, er man underholdt fra første til sidste scene.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves excellerer især i humor. De rappe replikker står i kø og falder alle med en perfekt timing. Især Hugh Grant er en udsøgt fornøjelse som lapset lurendrejer. Den britiske skuespiller er gået fra at være førsteelsker til en ualmindeligt god slesk slyngel.

Goldsteins og Daleys jokes er perfekte til Hugh Grants lidt distræte og lattermilde levering. Når han kalder Edgin for en belæst fisker med lig i lasten, er det svært ikke at flække af grin.

Filmen har et glimt i øjet, så selv den mest uindviede i Dungeons & Dragons-universet kan være med. Filmskaberne er ikke bange for at tage pis på nogle af de mere fjollede og selvhøjtidelige elementer i fantasy-genren.

En spørgeseance med døde soldater udvikler sig til en af de sjoveste scener længe set. Hvis ikke man har fem spørgsmål at stille, kan det blive en akavet omgang.

Sjældent har en film været så god til at mikse eventyr og humor som Dungeon & Dragons: Honor Among Thieves. En fantastisk cameo fra Bradley Cooper er en uovertruffen genistreg, hvor filmens sans for at prikke til hjertekulen også bliver demonstreret fermt.

Filmen fungerer glimrende som en lukket fortælling, men forhåbentlig bliver den lille lem, som bliver sat på klem til en fortsættelse, sparket helt op. Vi vil gerne have flere eventyr med den umanerligt charmerende tyvebande.

Trailer: Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Kommentarer

Titel:
Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Land:
USA, Canada

År:
2023

Instruktør:
John Francis Daley, Jonathan Goldstein

Manuskript:
Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Michael Gilio

Medvirkende:
Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis, Hugh Grant

Spilletid:
134 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn fra 11 år

Premiere:
30. marts

© Filmmagasinet Ekko